Ürün Pazarlaması ve Ürün Yönetimi Arasındaki Farklar

Sıklıkla karıştırılan terimler olan Ürün Pazarlaması ve Ürün Yönetimi, birlikte ilerleyen süreçler olsa da ufak farklılıklarla birbirinden ayrılıyor. Bu iki süreci kısaca, aynı amaç için uğraşan fakat bunun için farklı görevler üstlenen iki ayrı takım olarak tanımlayabiliriz. Bu yazımda, ikisinin farklarına ve birlikte nasıl işlediklerine değineceğim.
Ürün Pazarlaması (Product Marketing) Nedir?
Ürün Pazarlaması, ürünü tüketiciye tanıtmak ve benimsetmek amacıyla oluşturulan stratejiler bütününe Ürün Pazarlaması denir. Ürün piyasaya sürülmeden önce hedef kitle analizi yaparak, ürün piyasaya sürüldüğünde belirlenen hedef kitleye yönelik ürün konumlandırmasını yapılmasını sağlar. Doğru hedef kitle ve doğru pazarlama stratejisi belirlenmesi bu süreçte çok önemlidir. Yanlış hedef kitleye, yanlış strateji uygulandığı zaman, ürünün benimsenmesi ve ürünün piyasada tutunmasını zorlaşır. Bu yüzden ürün pazarlaması markalar açısından oldukça önemli bir konumdadır.
Bu süreçte, ‘Hedef kitlemiz kimlerden oluşuyor?’, ‘Nasıl bir strateji izlemeliyiz?’, ‘Bu strateji için en uygun kanal hangisi?’ gibi soruların cevaplarını bulmaya yönelik çalışmalar yapılır.
Başarılı bir Ürün Pazarlaması Örneği:
Nike’ın günümüzde en popüler modellerinden biri olan Air Force, piyasaya ilk çıktığı yıllarda beklenilen ilgiliyi görememiş ve ürün çok satılmamış. Bunun üzerine, ayakkabıyı ellerinden çıkarmak için farklı bir strateji geliştirmişler. İnsanlara özel bir seri satın aldıkları hissini vermek için ayakkabıyı “Limited Edition” olarak tekrar pazarlamışlar ve bu yöntem de Air Force’un en çok satılan ve sevilen modellerinden biri olmasını sağlamıştır. Günümüzde ise Air Force için “Customize” özelliği bulunuyor ve insanlara kendi Air Force’larını tasarlatarak, ilgiyi ürünün üstünde tutmaya devam ediyorlar.

Ürün Yönetimi (Product Management) Nedir?
Ürün Yönetimi, ürünün üretim aşamasından, pazara sunulmasına kadar her adımına yön veren bir süreçtir. Ürünün geliştirilmesi, maliyeti, fiyatlandırılması gibi birçok konunun planlanması bu süreçte gerçekleşiyor. Bu süreçte, doğru maliyet ve fiyatlandırma stratejisiyle şirketin üründen kar elde etmesini sağlaması açısından, ürün yönetimi de firmalar için kilit noktada bulunuyor.
Bu süreçte, ‘Ürün, müşteri ihtiyacını karşılıyor mu?’, ‘Ürünün maliyeti nedir?’, ‘Ne kadar kar getirir?’ gibi soruların cevaplarını bulmaya ve çözüm üretmeye yönelik çalışmalar yapılır.
Ürün Pazarlaması ve Ürün Yönetimi arasındaki farklar nelerdir?
Ürün Pazarlaması | Ürün Yönetimi |
---|---|
Lansman öncesi, sırası ve sonrasında müşteriyi temsil eder. | Ürünün geliştirilmesine ve tanımlanmasına odaklanır. |
Pazar talepleri doğdrultusunda yeni ürün ve özelliklerin konumlandırılması ve verdiği mesajdan sorumludur. | Ürün yol haritasının ve ürün vizyonunun belirlenmesinden sorumludur. |
Yeni ve güncellenmiş ürünlerin temel değer özelliklerini tanımlar. | Ürün gereksinimlerini hedeflemek ve düzenlemek için müşteri sorun noktalarını belirler. |
Satış ve Ürün Yönetimi ekipleriyle yakın çalışır. | Yeni ve güncellenmiş ürünlerin teknik bilgilerini Ürün Pazarlama ekibine iletir. |
Ürünün benimsenmesini sağlar. |
Ürün Pazarlama Yöneticisi ve Ürün Yöneticisi birlikte nasıl çalışır?
İki tarafın farklı sorumlulukları olsa da sürekli koordineli bir şekilde çalışmaları gerekir. Ürün pazarlaması tarafının pazar araştırmaları ile birlikte ürün yönetimi kısmı müşteri ihtiyaçlarını daha net anlar ve ürünün geliştirilmesine büyük katkı sağlar. Ürün yönetimi tarafının ürün hakkında verdiği detaylı bilgiler, ürün pazarlaması ekibi ürünün pazara sunulması kısmında doğru stratejiyi geliştirmesi için önemlidir.Bu noktada, her iki departman birbirinden farklı işler yapsa da, farklı görevler üstlense de aslında birbirinden ayrı düşünülemez iki ekip olduklarını düşünüyorum. İki süreç de ürünün temelini oluşturduğu için, bir eksik parçada ürünün piyasada ayakta kalması zorlaşır.
Kaynaklar:
Yazan: İpek Mangtay
Yayınlanma Tarihi: 30.09.2021
