IaaS, PaaS ve SaaS Arasındaki Farklar

SaaS Nedir?
“Hizmet Olarak Yazılım” anlamına gelen SaaS, web tabanlı yazılım olarak da bilinir. Bir web tarayıcısı aracılığıyla verilere erişim sağlayan yazılım teslim yönetimidir. Hem kullanıcıların hem de işletmelerin faydasına çalışan SaaS, günümüzde küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişmesine ve büyümesine katkıda bulunmaktadır.
Bazı SaaS örnekleri:
- Hubspot: Müşteri ilişkileri Yönetim uygulamasıdır.
- Slack: Bulut tabanlı iş iletişim ağıdır.
- MailChimp: Pazarlama Otomasyon Platformu ve E-posta Servisidir.
- Google Workspace: Google tarafından geliştirilen bir bulut bilişim, yazılım ve ürünler topluluğudur.
- Salesforce Customer 360: Müşterilerin tek bir yerden kontrol edilebildiği bir platformdur.
PaaS Nedir?
PaaS (Platform as a Service), Hizmet Olarak Platform anlamına gelir; bir üçüncü parti sağlayıcı tarafından internet üzerinden donanım ve yazılım araçları sağlayan bir bulut bilişim hizmetidir. Genellikle müşteriler, belirli sayıda kullanıcıya belirli miktarda kaynak sağlamak için sabit bir ücret ödeyebilir veya yalnızca kullandıkları kaynaklar için ödeme yapmak üzere “kullandıkça öde” fiyatlandırmasını seçebilirler. Her iki seçenek de PaaS müşterilerinin uygulamaları kendi şirket içi platformlarını oluşturmak ve yönetmek için ihtiyaç duyduklarından daha hızlı ve daha ucuza oluşturmasına, test etmesine, çalıştırmasına, güncellemesine ve ölçeklendirmesine olanak tanır.
Bazı PaaS örnekleri:
- Google App Engine: Google tarafından yönetilen, veri merkezlerinde web uygulamaları geliştirmeye ve barındırmaya yönelik bir bulut bilgi işlem platformudur.
- OpenShift: OpenShift, Red Hat tarafından geliştirilen bir konteynerleştirme yazılımı ürünleri topluluğudur.
- Salesforce Platform (Low Code Development): Uygulamaları daha hızlı ve kolayca oluşturabileceğiniz bir uygulama geliştirme platformudur.
IaaS Nedir?
IaaS (infrastructure-as-a-service) yani hizmet olarak altyapı, şirketlere veya bireylere talep üzerine altyapı kaynağı sağlayan bir bulut bilişim modelidir. Self servis arayüzleri doğrudan müşteriye sunulur. Bunlar API ve GUI’yi (grafik kullanıcı arayüzü) da içerir. Kaynaklar, çok kiracılı veya tek kiracılı olarak, hizmet sağlayıcı tarafından veya müşterinin veri merkezinde, şirket içinde barındırılır. Bazı Iaas örnekleri;
- Google Compute Engine (GCE): Google’ın tüm hizmetlerini çalıştıran küresel altyapı üzerine inşa edilen Google Cloud Platform’un Hizmet Olarak Altyapı bileşenidir.
- Magento 1 Enterprise Edition: B2B ve B2C online satış platformudur.
- Digital Ocean: Bir bulut altyapısı sağlayıcı kuruluşudur.
Aralarındaki Temel Farklar Nelerdir?
Kullanım | Erişim | Model | Teknik Anlayış | |
---|---|---|---|---|
SaaS | Son kullanıcılar tarafından sıklıkla kullanılır. | Son kullanıcı hizmetlerine erişim sağlar. | Bulut bilişimde, ana bilgisayar yazılımının istemci için kullanılabilir hale getirdiği bir hizmet modelidir. | Teknik bilgi zorunluluğu yoktur. |
PaaS | Geliştiriciler tarafından sıklıkla kullanılır. | Uygulama için çalışma zamanı ortamına, dağıtıma ve geliştirme araçlarına erişim sağlar. | Uygulama geliştirme için kullanılan araçları sunan bir bulut bilişim modelidir. | Teknik kurulumu anlamak için temel bilgiye ihtiyaç duyar. |
IaaS | Ağ mimarları tarafından sıklıkla kullanılır. | Sanal depolama veya sanal makineler gibi kaynaklara erişim sağlar. | İnternet üzerinden görselleştirilmiş bilgi işlem kaynakları sağlayan bir hizmet modelidir. | Teknik bilgi gerektirir. |
Üçü arasındaki farkları birçok yönden ele alabiliriz. Kullanım, erişim, model ve teknik anlayış açısından değerlendirdiğimizde farklarını görebiliriz.
Her biri kullanım açısından farklı alanlarda tercih edilmektedir. Örneğin, IaaS ağ mimarları tarafından, PaaS geliştiriciler tarafından ve SaaS son kullanıcılar tarafından sıklıkla kullanılır. Erişim açısından IaaS, sanal depolama veya sanal makineler gibi kaynaklara erişim sağlar. PaaS ise uygulama için dağıtıma ve geliştirme araçlarına erişim sağlar. Son olarak, SaaS, son kullanıcı hizmetlerine erişim sağlar ve B2B çözümleri sunar.
Model ve teknik anlayış açısından değerlendirdiğimizde yine bazı farklılıklar görüyoruz. IaaS, internet üzerinden görselleştirilmiş bilgi işlem kaynakları sağlayan bir hizmet modelidir. PaaS, uygulama geliştirme için kullanılan araçları sunan bir bulut bilişim modelidir. SaaS, bulut bilişimde, ana bilgisayar yazılımının istemci için kullanılabilir hale getirdiği bir hizmet modelidir. Teknik anlayış açısından IaaS teknik bilgi gerektirirken, PaaS teknik kurulumu anlamak için konu bilgisine ihtiyaç duyar. SaaS’ta ise teknik bilgi zorunluluğu yoktur.
IaaS, geliştiriciler ve araştırmacılar arasında popüler bir şekilde kullanılıyor. Aynı zamanda PaaS da uygulama geliştiren geliştiriciler arasında popüler. SaaS ise e-posta ve dosya paylaşımı gibi eylemleri gerçekleştirebilmesi açısından şirketler ve son kullanıcı arasında popülerdir.
Bulut’un Avantajları
PaaS, uygulamaları geliştirmek, çalıştırmak ve yönetmek için ortaya çıkan, işletme uygulamalarına göre düşük maaliyetli bir bulut platformudur. PaaS’ın önümüzdeki 5 yıl içinde popülerliğinin artması ve büyümesi öngörülüyor. Bu tür beklentiler, işletmelerin pazara çıkış süresini hızlandırma, karmaşıklığı azaltma, yerel altyapıdan kurtulma ve uygulama yönetimi görevlerini kolaylaştırma ihtiyacından kaynaklanıyor. Bu yüzden de her büyüklükteki işletme farklı yazılım uygulamaları arasında verileri modernleştirmeye, birbirine bağlamaya ve paylaşmaya ve işletme ve müşteri tabanına birleşik araçlar sunmaya çalışıyor. Bu sebeple de PaaS’ın rolünün de önümüzdeki 5 yıl içinde önem kazanması bekleniyor.
Bulut platformlarının hızla popülerleşmesi ve kolay kullanımı işletmelere büyük kolaylıklar sağlamakta. Siz de işletmenizin altyapısını Kartaca’nın 10+ yıllık deneyiminin sağladığı güvence ile buluta kısa sürede ve kolayca taşımak için bize ulaşın.
Kaynaklar:
https://www.softwareadvice.com/resources/saas-10-faqs-software-service/https://www.techtarget.com/searchcloudcomputing/definition/Platform-as-a-Service-PaaS
IaaS vs PaaS vs SaaS Enter the Ecommerce Vernacular: What You Need to Know, Examples & More
https://www.geeksforgeeks.org/difference-between-iaas-paas-and-saas/
https://www.ticimax.com/blog/saas-software-as-a-service-nedir-ornekleri-nelerdir
https://www.ibm.com/cloud/learn/paas
https://www.gartner.com/en/information-technology/glossary/infrastructure-as-a-service-iaas
Yazan: İpek Mangtay
Yayınlanma Tarihi: 22 Nisan 2022
