OpenStack API İstemcisi Kurulumu ve Sanal Sunucu Oluşturma

OpenStack API’a bağlanabilmek için openstack-pythonclient kurulumuna ve doğrulanmış bir kullanıcıya (authenticate user) ihtiyacımız var. OpenStack için Python istemcisinin nasıl kurulacağını aşağıda anlatacağım. Kullanıcı içinse OpenStack Cloud hizmeti veren herhangi bir platformu kullanabilirsiniz.
Öncelikle, API’a bağlanacak istemci üzerinde Python 2.7 sürümü veya sonrası bir sürüm ve PIP kurulu olmalı. Burada şanslıyız, çünkü 2014 sonrası dağıtılan tüm Python sürümleri PIP ile birlikte geliyor. Güncel Linux dağıtımları ve MacOS işletim sistemleri ise Python ile birlikte geldiği için bize yapacak çok birşey kalmıyor.
Windows işletim sistemleri için Python 2.7 veya üstü bir sürümü www.python.org adresinden indirebilir, birkaç kere OK ve Next tuşlarına basarak kurulumu basitçe tamamlayabilirsiniz.
Python ve PIP kurulu olduğunu varsayarak, farklı işletim sistemlerine göre OpenStack Python istemci kurulumu adımları şöyle:
Windows
PIP, Python’un kurulu olduğu konumda, Scripts klasöru altında yer alıyor, dosya yolunu Windows’un özelliklerinde PATH environment altında tanımlarsaniz herhangi bir klasör altından PIP veya Python komutlarını çalıştırabilirsiniz, lakin ben yapmadim o yüzden komutu pip.exe dosyasının bulunduğu yerden çalıştırmam gerekiyor.
# PS C:\Users\Administrator\AppData\Local\Programs\Python\Python36\Scripts> .\pip.exe install python-openstackclient

MacOS
# pip install python-openstackclient
Eğer root değilseniz, aşağıdaki komut işinizi görecektir.
# sudo -H pip install python-openstackclient
Ubuntu ve Debian
# apt install python-openstackclient
Red Hat Enterprise Linux, CentOS, veya Fedora
# yum install python-openstackclient
SUSE Linux Enterprise Server
# zypper addrepo -f obs://Cloud:OpenStack:Liberty/SLE_12 Liberty
openSUSE
# zypper install python-devel python-pip
Kullanıcı doğrulaması (user authentication) için RC(Resource script) dosyasına ihtiyacımız var, OpenStack Horizon üzerinden giriş yaptıktan sonra, Project > Compute > Access & Security bölümüne gitmek gerekiyor, buradan ihtiyacımız olan RC dosyasını indirebiliriz.

Bu örnekte v2.0 ve v3 olarak iki ayrı RC dosyası görüyoruz, OpenStack servislerinden biri olan ve identity’den sorumlu olan Keystone servisinin şu an iki versiyonu destekleniyor, ileride bu durum değişecektir.

RC dosyasını OpenStack Python istemci kurulu herhangi bir sistemde barındırdıktan sonra OpenStack API üzerinden uzaktan erişim yetkisine sahip oluyoruz. RC dosyası OpenStack servislerinin endpoint bilgilerini, sizin kullanıcı ve proje bilgilerinizi barındırmakta olup, çalıştırdığınızda sizden şifrenizi isteyecektir.

NOT: Windows işletim sistemlerinde RC dosyasını barındırmak için 3. parti ücretsiz bir yazılım gerekiyor. Source-OpenRC.ps1 dosyasını bağlantıya tıklayarak indirebilirsiniz.
Artık bağlı olduğumuz OpenStack ortamında kullanıcımızın yetkileri dahilinde istediğimizi yapabiliriz.
Örnek: Yeni bir sanal sunucu oluşturma
Bunun için sistemde mevcut flavor’ların ve OS imajlarin listesi gibi birkaç bilgiye ihtiyacımız var.


İhtiyacımıza uygun bir image ve flavor seçtikten sonra, yeni sunucumuza bir isim verip oluşturabiliriz.

Kısa süre sonra ISIM adını verdiğimiz sanal sunucumuz oluşmuş olmalı, durumunu konrol edelim.

Harika!
Yayınlanma Tarihi: 03.10.2018