Sanal POS’un E-ticaret İçin Önemi

Her şeyin hızlı bir şekilde dijitale kayması ve bir pandemi sürecine girmemiz ile birlikte, e-ticaret sitelerine talep çok fazla arttı. Önceden online alışverişler, oturduğumuz yerden alışveriş yapmanın verdiği konfor için yapılırken, şimdilerde dışarı çıkma yasaklarıyla birlikte adeta zorunluluk haline geldi. Böylece temassız alışveriş önemli bir hal almaya başladı. Bu yüzden de e-ticaret sitelerinin satışları büyük oranda artış gösterdi.
Günümüzde, çok yüksek derece sanal dolandırıcılık yapılıyor. Bu yüzden, online alışveriş yapmak isteyen çoğu kişi, sitelerin güvenilirliği ve kişisel verilerin korunması konusunda endişe duyuyor. Bu sebeple Sanal POS kullanımı yaygınlaşmaya başladı.
Sanal POS Nedir?
Sanal POS (Point of Sale), satıcı ve müşteri arasında hızlı ve güvenli bir iletişim kuran online ödeme yöntemidir. Yani aslında fiziksel mağazalarda alışveriş yaparken kullandığımız POS cihazlarının online halidir.
Müşteri, kart bilgilerini sisteme girdikten sonra, işlem bankaya ulaşır. Banka, duruma göre işleme onay/ret verdikten sonra firmaya tahsilat gerçekleştirilir veya işlem iptal olur.
Sanal POS’un Artıları Nelerdir?
Firma Açısından | Müşteri Açısından |
---|---|
Firmanın güvenilirliği artar. | Müşterinin kişisel bilgileri daha güvende olur. |
Güvenilirlik oluştuktan sonra satışlarda artış yaşanabilir. | Bilgiler veritabanına kaydedilir ve sonraki alışverişte kolaylık sağlar. |
Tahsilatın daha kolay alınmasını sağlar. | Hızlı bir şekilde alışveriş tamamlanır. |
Çoğu bankanın Sanal POS hizmeti bulunuyor. Bunlardan bazıları;
Finansbank – WebPos
Müşterilere, birçok taksit imkanı sunuyor ve alışverişlerden ParaPuan kazandırıyor.
Ziraat Bankası – Ziraat Sanal POS
Ziraat Bankası da firmaların, müşterilere birçok fırsat sunmasını sağlıyor.
Akbank – Akpos
Akbank, müşterilere chip para kazandırıyor ve bunları Axess üye iş yerlerinde kullanmalarına olanak sağlıyor.
Garanti Bankası – Garanti Sanal POS
Garanti Sanal POS, birçok karttan işlem yapma ve taksit imkanı sunuyor.
Yapı Kredi – POSNET
Yapı Kredi de taksitli işlem olanağı sunuyor. Ayrıca World üye iş yerlerinde puanlarla alışveriş yapılabiliyor.
Kartaca firması olarak sizlere sunduğumuz Ko-Pilot ürünümüzle, tek bir entegrasyon işlemi yaparak, bütün banka kartlarından ve farklı ödeme araçlarından ödeme alabilirsiniz.

Bankaların Sanal POS Sistemlerine Başvurmak İçin Gerekenler
Ticari ortaklı bir firma iseniz;
Bu belgeler bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. Detaylı bilgiye bankaların kendi sitelerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca, güvenliği sağlamak için sitenizde mutlaka SSL sertifikası bulunmalıdır. Bu sertifika güvenlik protokolü olarak bilinir ve site güvenilirliği için gereklidir. SSL sertifikası almak için kullandığınız hosting şirketi ile iletişime geçebilirsiniz.
Sanal POS Sağlayan Ödeme Kuruluşları
Son zamanlarda oldukça çıkış yakalayan bir ödeme kuruluşudur. Bütün kartlar ile taksit yapabilme seçeneği sunar. Ödeme alma işlemi API entegrasyonu ile sağlanır. Kart saklama özelliği vardır. Woocommerce, e-ticaret kur, ShopPHP gibi birçok e-ticaret sitesine entegre edilebiliyor. Satıcının parasını 21 gün bloke ettikten sonra hesabına yatırıyor.
PayTR:
İlk başlarda, yerli bir ödeme kuruluşu olan bu firmadan hizmet alabilmeniz için şahıs, anonim veya limited şirketi olduğunuzu belgelemeniz gerekiyordu. Fakat artık bu şart geçerli değil. Bu firma, satıcının parasını ertesi gün hesabına yatırıyor.
PayU:
PayU global bir ödeme kuruluşudur. Eğer firmanızın yurt dışı satışı da bulunuyorsa, bu kuruluş sizin için iyi bir seçenek olabilir. Mpos özelliği ile telefon veya tabletinizi, mobil pos cihazına çevirebilirsiniz. Ayrıca Tek tık özelliği ile de müşteriler daha hızlı alışveriş yapabiliyor.
Sanal POS ve 3D Secure
3D Secure sistem, üç boyutlu güvenlik sistemi anlamına geliyor. Yani satıcı, müşteri ve banka arasında üç boyutlu bir güvenlik ağı da diyebiliriz.
3D Secure işlemi yapılabilmesi için gerekli yazılımın Sanal POS sistemlerine entegre edilmesi gerekiyor. Bu işlem her banka için farklılık gösteriyor. Bu yüzden birden fazla Sanal POS ile çalışacaksanız, her biri için bu işlemi ayrı ayrı yapmanız gerekiyor.
Ödeme işlemi sırasında ilk olarak 3D doğrulaması müşteriyi karşılıyor. Müşteri, kart bilgilerini girdikten sonra 3D sistemi SMS ile bir kod yolluyor. Kullanıcı bu kodu doğru girdiği zaman, ödeme işlemi başlıyor. SMS ile kod girme işlemi ile birlikte çalıntı kartlardan işlem yapılması önleniyor. Böylece 3D sistemi de Sanal POS’a entegre edildikten sonra ekstra bir güvenlik ağı oluşturulmuş oluyor. Bu sistem firma açısından da faydalıdır. Müşterinin kendi isteği dışında işlem gerçekleştirilme ihtimali çok düşük olacağı için firma sorumluluk almaktan kaçınabilecektir.
SMS doğrulamasının yanı sıra mobil bildirim ile de doğrulama yapılabiliyor. Satın alma işlemine başladığınız zaman mobil bankacılık uygulaması, size bir bildirim yolluyor ve onu kabul ettiğiniz zaman ödeme gerçekleşiyor. Bu işlem için mobil bildirimlerinizin açık olduğundan emin olun.
Aşağıdaki şemada firma,kullanıcı, Sanal POS ve 3D Secure arasındaki bağlantıyı detaylı bir şekilde görebilirsiniz;

Kaynak: https://bit.ly/2QaB50E
Sanal POS ve 3D Secure sistemlerini kullanan e-ticaret firmaları, daha başarılı olacaktır. Çünkü insanlar güven duymadığı bir yerden alışveriş yapmak istemezler. Bu sebeple, bu sistemleri bünyesinde barındıran firmalar bir adım öne çıkıyor.
Firmanız için Sanal POS seçerken hizmet bedeli, kesilen komisyon yüzdesi, tahsilatı gerçekleştirme hızı gibi birçok maddeye dikkat etmenizde fayda var. İyi bir araştırma sonucu, sattığınız ürün veya hizmete en uygun Sanal POS’u seçmek sizin için daha iyi olacaktır.
Yazan: İpek Mangtay
Yayınlanma Tarihi: 03.05.2021
