Tek Kiracılı ve Çoklu Kiracılı Bulut

Tek kiracılı bulut mimarisi (Single-tenant), tek bir yazılımın, sadece bir müşteriye hizmet sunduğu bir mimaridir. Bu mimaride, müşterilerin verileri farklı veritabanında tutularak birbirinden ayrı şekilde tutulur.
Çoklu kiracılı bulut mimarisi (, tek bir yazılımın ve veritabanının, birden fazla müşteriye aynı anda hizmet verdiği mimari çeşididir. Bu mimaride kullanıcılar aynı yazılım ve veritabanını kullanmasına rağmen, birbirlerinin verilerini kesinlikle göremezler.
Tekli Kiracılı Bulut Mimarisinin Avantajları
- Her müşterinin verileri birbirinden ayrı ve izole şekilde tutulduğu için, veri ihlali ihtimali düşer.
- Her müşteri kendine özel yazılım kullandığı için, çoklu kiracılı mimariye göre daha çok özelleştirme seçeneği bulunur.
- Çoklu kiracılı mimariye kıyasla işlenecek daha az veri olduğu için, verileri tekli kiracılı bir mimariden geçirmek daha kolay olabilir.
Tekli Kiracılı Bulut Mimarisinin Dezavantajları
- Her müşteri için kurulum, özelleştirme ve bakımın masrafları fazla olabilir.
- Kiracı, sistemi yöneten kişi olduğu için, bir şey güncellemek veya yönetmek zaman alabilir.
- Daha az optimize edilmiş bir sistemde, tüm kaynaklar kullanılamayabilir, bu da daha az verimli bir sistem oluşturur.
Çoklu Kiracılı Bulut Mimarisinin Avantajları
- Tek kiracılı bir yaklaşım kullanarak birden çok müşteriye hizmet vermek iki kişilik bir ekip için çok fazla iş yükü oluşturur. Yapılabilir olsa da, çok çaba gerektirebilir. Ancak çok kiracılı bir sistemi benimserlerse, Google Cloud Platform (GCP) gibi bulut hizmetleri sağlayıcısı tarafından sağlanan araçlara ulaşabilir ve uygulamalarını daha hızlı oluşturabilirler. Uygulamaları daha hızlı oluşturmayı ve dağıtmayı ve bu uygulamaları hızla ölçeklendirmeyi kolaylaştırdığından, çok kullanıcılılık, etkili SaaS operasyonlarının merkezinde yer alır.
- Kaynakların yeterince kullanılmadığı tek kiracılı modelin aksine, çok kiracılı bir ortamda kullanılabilir kaynaklar, birden çok kullanıcı tarafından paylaşıldıkları için maksimum düzeyde kullanılır.
- Çoklu kiracılı bulut mimarisinde birden fazla müşteri bulunduğu için, maliyet paylaştırılır, böylece uygulamanın oluşturulması daha hesaplı hale gelir.
Çoklu Kiracılı Bulut Mimarisinin Dezavantajları
- Birçok kişinin paylaştığı bir ortam olduğu için özelleştirme seçeneği bulunmuyor. Uygulamanız her kiracı için özelleştirme gerektiriyorsa, bu mimari uygun olmayabilir.
- Diğer kiracıların verilerinizi görmemesine rağmen, daha geniş bir erişim olduğu için veri ihlali ihtimali çoğalır.
- Tek bir sunucu üzerinden ilerlendiği için, herhangi bir arızada tüm kiracılar etkilenebilir.
Tekli ve Çoklu Bulut Mimarileri Ne Zaman Kullanılır?
Bazı alanlarda bilgi ve veri gizliliği çok önemli bir noktada olduğu için tekli bulut mimarisi bu gibi alanlarda daha çok tercih edilebilir. Örneğin finans sektöründe risk düzeyi yüksek bilgiler bulunduğu için, verilerin izole edildiği ve veri ihalilinin düşük olduğu tekli kiracılı mimari daha uygun olabilir.
Tüketiciye yönelik uygulamalar, örneğin Google Cloud Platform (GCP) gibi bulut hizmeti sağlayıcıları, çeşitli müşteriler için aynı donanımı örtüler altında kullanır. Her müşterinin farklı bir hesabı olsa da aynı bilgisayarlar müşteri bilgilerini işler. Bu noktada çoklu kiracılı bulut mimarisi tercih edilir.
Kaynaklar:
https://www.cloudzero.com/blog/single-tenant-vs-multi-tenant
https://searchcloudcomputing.techtarget.com/definition/single-tenancy
https://digitalguardian.com/blog/saas-single-tenant-vs-multi-tenant-whats-difference
Yazan: İpek Mangtay
Yayınlanma Tarihi: 27.10.2021
