Üretim Sektörü Bulut Teknolojisine Öncülük Etmeye Hazır


1) Tedarik Zinciri Yönetimi
Tedarik zinciri yönetimi, üreticiler için başa çıkılması en zorlu alanlardan biri olmuştur. Çok sayıda taraf olması, üretimsel ve lojistik zorluklar, son dakika değişiklikleri, teslimat kanallarındaki kesintiler bu zorluklardan sadece birkaçıdır. Bulut sistemlerinin kullanılmaya başlanması ile üreticiler tedarik zincirlerini gerçek zamanlı olarak sorunsuzca planlayabilir duruma geldiler. Böylelikle, sürecin herhangi bir adımında gereken bir değişikliği küçük bir çaba ile yapabilmeye başladılar. Bu nedenle son yıllarda üretim şirketlerinin bulut tabanlı tedarik zinciri yönetimine giderek daha fazla yöneldiğini görüyoruz ve bunu destekleyen kanıtlar da mevcut.
Üretim ve tedarik zinciri şirketlerinin %93’ü tedarik zinciri dayanıklılığına odaklanmayı garanti ederken, %90’ı dijitalleşmeye yatırım yapmayı planladıklarını belirtiyor. Kaynak: McKinsey anketi |

2) Veri Yönetimi ve Analiz
Şirketlerde verileri depolamak, analiz etmek ve yönetmek için geleneksel BT çözümlerinin kullanılması günümüzde son derece maliyetli olabilir. Üretim, ürünlerin üretim hattından müşteriye olan yolculuğu boyunca çok sayıda verinin toplandığı bir sektördür. Veri, genellikle tedarik zincirinde çok fazla taraf olduğu için organizasyonlar arasında büyük ölçüde dağınık durumdadır. Bu nedenle verilerin bir araya getirilmesi oldukça zordur. Şirketler, operasyonel verimliliği artırmak, maliyetleri en aza indirmek, şirketin geleceği hakkında doğru öngörülerde bulunmak ve rakiplerinden daha iyi hizmetler sunmak için veri yönetiminde etkili çözümlere gereksinim duyar. Bulut çözümleri, veri yönetimi ve analiz için gelişmiş araçlara sahiptir. Bu sayede, şirketler, lojistik firmaları, üreticiler veya müşterilerden gelen gerçek zamanlı verileri sorunsuz şekilde sistemlerine entegre edebilir. Veri gölleri ve depolarından faydalanarak veriyi merkezileştirebilir. Veri gölleri ve depoları sayesinde analistler tüm verilere kolayca erişip analiz edebilir. Gerçek zamanlı veriler, net çıkarımlar yapılmasını kolaylaştırarak şirketlerin optimizasyon çabalarına katkı sağlar.
Gerçek Hayattan Bir Örnek Avrupalı otomobil üreticileri, gerçek zamanlı verilerden faydalanarak karar verme süreçlerini hızlandırıyor ve rekabet avantajlarını artırıyor. Bir şirket birim başına maliyetini % 3,5 azaltmayı başarırken, bir lüks otomobil üreticisi, akıllı veri analitiği kullanarak üretim tesislerindeki makinelerin bakım zamanlarını tahmin ediyor ve üretimlerindeki ortalama aksalık süresini % 25 azaltıyor. Kaynak: McKinsey Araştırması |

3) Kalite Kontrol
Bulutun üretim sektöründeki kalite güvencesi için sunduğu özellikler de son derece önemlidir. Bulut tabanlı sistemler, Nesnelerin İnterneti ve otomasyon araçlarını sorunsuz şekilde entegre ederek kalitenin korunmasına yardımcı olur. Bu araçlar, veri görselleştirme için de kullanılabilir. Bu sayede üreticiler anahtar performans göstergelerini (KPI) ve kritik alanları gösteren kalite panoları oluşturabilir. Kalite kontrol yöneticileri üretimi denetleyebilir, ürünlerin kalite standartlarına uygunluğundan emin olabilirler. Ürün tasarımcıları ve mühendisler ise ürünleri dijital olarak test etmek ve üretim öncesi iyileştirmeler yapmak için bulut sistemlerini kullanabilirler. Kalite kontrol alanında çalışanlar, üretim sürecini gelişmiş sensörler ve makinelerden gelen gerçek zamanlı verilerle adım adım izleyebilir ve daha fazla eğilmeleri gereken alanları belirleyebilir. Bulutun sunduğu yapay zeka ve makine öğrenmesi özellikleri, ürünlerin kalite değerlendirmeleri veya denetimlerinde de kullanılabilir.
4) Operasyonel Verimlilik
Bulut sistemleri, işletme verimliliği konusunda da çok sayıda fayda sunar. Gerçek zamanlı veri, şirketlere üretimlerini izleme ve talepteki dalgalanmalara göre gerekli ayarlamaları yapma olanağı getirir. Bulut sistemleri, üretim hattındaki otomasyonu artırmaya yönelik araçlarla bir yandan üretim hızını ve verimliliğini artırırken, bir yandan da işletme maliyetlerini azaltır. Çalışanlar, sadece bir akıllı telefon/tablet ve WiFi bağlantısı ile, fiziksel olarak bir araya gelme ihtiyacı olmaksızın anında iletişim kurabilir ve birlikte çalışabilirler. Bulut çözümlerinde yer alan farklı ödeme seçenekleri, maliyetlerin şirket içi BT çözümlerine kıyasla daha iyi şekilde optimize edilmesini sağlar; altyapı, bakım ve diğer BT maliyetlerini ortadan kaldırır. Bu ödeme esnekliği aynı zamanda şirketlerin büyümesi için de faydalıdır. Şirketler ihtiyaç duyulduğunda daha kolay şekilde ölçeklenebilir. Enerji verimliliği, günümüzdeki yükselen enerji maliyetleri, küresel ölçekteki kesintiler ve regülasyonlar göz önüne alındığında üretim sektörü için ayrıca göz önüne alınması gereken bir konudur. Bulut sistemleri, yine gerçek zamanlı verinin yardımıyla enerji tüketimini izleyebilir ve optimize edebilir. Böylelikle, enerji verimliliğini yükseltirken maliyetleri azaltır.
5) ERP ve CRM Sistemleri
Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) sistemleri, şirketlerin üretim planlaması, envanter yönetimi, tedarik, insan kaynakları ve finans gibi fonksiyonlarını tek bir sistemde toplar. Bulut tabanlı ERP sistemleri geleneksel BT çözümlerinin aksine dünyanın her yerinden erişilebilir oluşuyla, küresel üreticilerin kritik bilgilere erişimini kolaylaştırır. Yetkili çalışanlar mobil telefonlarından işle ilgili tüm verilere istedikleri zaman erişebilir, ayarlamalar yapabilir ve bilgiyi hızla paylaşabilirler. Üretim sektöründe sıkça yaşanan gecikme ve duraksamalar şirketler için maliyetli olabilir. Bulut sunucuları, verileri birden çok coğrafi konumda depolayarak, veri kaybı veya arıza durumlarında verilerin anında geri yüklenmesine olanak tanır. Böylece üreticiler zaman kaybı ve maliyetleri en aza indirerek üretime devam edebilir. Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) sistemleri ise kaliteli müşteri hizmeti sunmak için elzemdir ve bulut teknolojisi bu konuda da önemli bir rol oynar. CRM sistemleri genellikle müşteri yönetimi, potansiyel müşteri ve satış yönetimi, müşteri destek ve müşteri ilişkileri yönetimi gibi süreçler için kullanılır. Bulut tabanlı CRM sistemleri müşteri verilerini sorunsuzca depolar, yönetir ve analiz eder. Toplanan verilerden müşteri tercihlerini anlaşılır kılan içgörüler edinilmesini sağlar. CRM aynı zamanda satış ekiplerinin potansiyel müşterilerle ilgili süreçleri takip etmesine, yeni müşteri profilleri oluşturmasına ve anlaşmaları kolayca kapatmasına olanak tanır. Satış uzmanları kritik bilgileri anlık olarak paylaşabilir, potansiyel müşteriler ve satış kanalları üzerindeki farkındalık ve kontrollerini artırabilir. Bulut tabanlı sistemler, ayrıca, veri şifreleme, çoklu bulut depolama, sürekli güvenlik güncellemeleri ve gelişmiş yetkilendirme seçenekleri gibi özellikleriye verilerin korunmasını sağlayarak veri güvenliğini garanti altına alır.
6) Ölçeklenebilirlik
Bulut, esnekliği ve ölçeklenebilirliği sürdürmek için vazgeçilmezdir. Üreticiler, talepteki dalgalanmalara bağlı olarak üretimlerini artırıp azaltabilir, şirket içi BT çözümleriyle gelen kurulum ve bakım maliyetlerini ortadan kaldırabilir. Sanal makineler ve konteyner düzenleme araçlarının yardımı ile otomatik ölçeklendirme yaparak üretimi optimize edebilir. Veritabanları da bulut teknolojileri ile ölçeklendirilebilir, bu da üreticilere zaman içinde toplanan veri arttığında veri kümelerine verimli şekilde erişme, depolama ve analiz yapma olanağı getirir. Yapay zeka ve makine öğrenmesi, gerçek zamanlı verilere dayalı olarak kapsamlı analizler, daha derin içgörüler ve doğru tahminler sağlayarak ölçeklenebilirliği artırır. İçerik Dağıtım Ağları (CDN), içeriklerin ve diğer şirket varlıklarının küresel dağıtımını sağlar, böylece güvenilir bir içerik paylaşım ağı oluşturarak ölçeklenme çabalarına katkıda bulunur. Gerçek zamanlı bağlı sensörlere sahip cihazların ağı olan Nesnelerin İnterneti (IoT), iş yüklerini otomatikleştirmeye, kaynakları ve işgücünü optimize etmeye ve verimliliği artırmaya yardımcı olur ve çok yönlü ölçeklenmeyi mümkün kılar.⭐⭐⭐
Üreticilerler için etkili, güvenilir ve düşük maliyetli bir BT altyapısına sahip olmak, üretim sektöründe yenilikçi ve rekabetçi kalmak açısından son derece önemlidir. İş ihtiyaçlarınıza ve şirket hedeflerinize uygun şekilde tasarlanmış kurumunuza özgü BT çözümleri, şirketinizin kuruluşundan itibaren gelişmesine ve önemli konulara odaklanmasına olanak tanır. Kartaca olarak, müşterilerimize nokta atışı ve kalıcı çözümler sunmak için en iyi proje yöneticilerini, mühendisleri ve sistem mimarlarını bir araya getirdik. Proje yönetimi prensiplerinden ödün vermeyen ekibimizle her adımda müşterilerimizin yanında oluyoruz. Ekibimizi Google Cloud ürünleri, konseptleri, kullanım alanları hakkında kapsamlı bir şekilde eğitiyor ve sertifikalar ile teknik becerilerini düzenli olarak teyit ediyoruz. Kartaca, şirketinizin üretimdeki rekabet avantajını artırmak için ihtiyaç duyduğu araçlar, teknolojiler ve üretim ekosisteminizde doğru seçimleri yapmanıza yardımcı olacak danışmanlık hizmetleri sunar. Kartaca’nın üretim sektöründeki şirketlere nasıl değer katabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, lütfen bu sayfayı ziyaret edin ve bize ulaşın.Kartaca, onaylanmış “Cloud Migration” ve “Data Analytics” uzmanlıklarına sahip bir Google Cloud Premier İş Ortağıdır.

Özetle;
Bulut, üretim sektöründe tedarik zinciri yönetimine nasıl fayda sağlar?
Bulut tabanlı veri yönetimi ve analitiği üretim sektörüne nasıl katkıda bulunur?
Bulut, üretimde kalite kontrolüne nasıl destek verir?
Bulut, üretimde operasyonel verimliliği nasıl artırır?
Bulut tabanlı ERP ve CRM sistemleri üretim sektörüne neler kazandırır?
Yazan: Cem Cetinguc
Yayınlama Tarihi: 30.10.2023

Benzer Yazılar

Looker ile Adım Adım Veri Görselleştirme
Ara 5, 2023 | Bulut
Google Cloud Servisleri ile Web Scraping Otomasyonu
Kas 30, 2023 | Bulut
Verilerinizi Neden Bulutta Yönetmelisiniz?
Kas 27, 2023 | Bulut
Enerji Sektörünün Geleceği Bulutta
Kas 13, 2023 | Bulut
Üretim Sektörü Bulut Teknolojisine Öncülük Etmeye Hazır
Eki 30, 2023 | Üretim SektörüÖne Çıkan Yazılar

SELinux Nedir? Varsayılan Güvenlik Politikasına Uymayan Durumlara Nasıl İzin Verilir?
Ağu 6, 2013 | Açık Kaynak
Değişen Dünyanın Dili: VUCA ve BANI
Haz 28, 2022 | Dijital Pazarlama
Türkiyeli Yazılımcılara Aforizmalar
May 14, 2020 | Yazılım Geliştirme
Yeni Başlayanlar için Android Kütüphanesi Oluşturma ve Bintray ile Yayınlama
Şub 8, 2019 | Açık Kaynak
Google Cloud Servisleri ile Web Scraping Otomasyonu
Kas 30, 2023 | Bulut