Yazılım Geliştirmeyi Kolaylaştırmak için Bulut Bilişimin Faydaları ☁️

Gartner’in son tahminine göre, bulut harcamalarının 2022’de 490,3 milyar dolardan 2023’te %20,7 artarak toplam 591,8 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu, 2022 için %18,8’lik büyüme tahmininden daha yüksek.
“Mevcut enflasyonist baskılar ve makroekonomik koşullar bulut harcamaları üzerinde itme ve çekme etkisine sahip. Bulut bilişim, çevik, esnek ve ölçeklenebilir doğası sayesinde belirsiz zamanlarda büyümeyi destekleyen bir güvenlik ve yenilik kalesi olmaya devam edecek. Yine de kurumlar sadece sahip oldukları kadarını harcayabilirler. Bulut, IT harcamalarının en büyük kısmı olmaya devam ettiği ve orantılı bütçe büyümesi göz önüne alındığında, genel IT bütçeleri küçülürse bulut harcamaları düşebilir.” Sid Nag, Gartner Analist Başkan Yardımcısı |
Bulut bilişimin yazılım geliştirme sürecinde sağladığı faydalara birlikte göz atalım! 👇
Bulut bilişim nedir?
Bulut bilişim, bilgisayar sistemi kaynaklarının, özellikle veri depolama ve bilgi işlem gücünün, kullanıcı tarafından doğrudan aktif yönetim olmaksızın isteğe bağlı kullanılabilirliğidir. Büyük bulutların çoğu zaman, her biri bir veri merkezi olan birden çok konuma dağıtılmış işlevleri vardır. (Vikipedi)Bulut teknolojisinin mimarisi her sisteme uyumlu tek bir boyutta değildir. Başka bir şirket için uygun olan yapı, sizin gereksinimlerinize uygun olmayabilir. Esneklik, bulut sistemlerinin ayırt edici özelliklerinden biridir. Bu özellik, kurumların değişen pazarlara uyum sağlamasına olanak tanır.
AWS, Microsoft Azure ve Google Cloud gibi dünyanın her yerindeki birçok bulut sağlayıcısının kullanılabilirliği sayesinde, fiziksel sunuculardan bulut sunucularına geçiş yapmak için farklı seçenekler bulabilirsiniz.
Cloudwards‘ın 2022 araştırma verilerine göre; işletmelerin %94’ü zaten bulut hizmetlerini kullanırken, Techjury bugün kurumsal altyapının %67’sinin bulut tabanlı olduğunu belirtiyor.
✍️ Bulut teknolojileri hakkında daha detaylı bilgi almak için; “Bulut sistemlere geçiş”, “Hibrit ve çoklu bulut”, “Bulut” ve “Google Cloud” kategorilerinde yer alan blog yazılarımıza göz atabilirsiniz. |
Bulut bilişimin avantajları
Bulut bilişim, işletmelerin IT kaynaklarına önemli ölçüde etki ediyor. Yazılımcıların ve kurumların neden bulut sistemlere geçtiğini daha iyi analiz etmek için bu avantajlardan bazılarını inceleyelim.
1) Maliyet tasarrufu
Bulut bilişim; donanım ve yazılım satın alma, şirket içi veri merkezleri kurma maliyetlerini ortadan kaldırır. Hangi bulut hizmeti modelini seçerseniz seçin, yalnızca kullandığınız kaynaklar için ödeme yaparsınız. Aynı zamanda bulut hizmeti sağlayıcılarının yönetimli servisleri vardır. Bu nedenle, sistemlerinizin sorunsuz çalışmasını sağlamak ve bulut altyapınızın bakımı için ayrı bir ekip gerekmez. Ekibinizin uygulama geliştirme ve müşteri desteği gibi daha kritik görevlere odaklanabilmesini sağlar.
2) Ölçeklenebilirlik
Bulut bilişim, iş taleplerini karşılamak için IT kaynaklarını yönetme ve esnek şekilde ölçeklendirme sağlar. İşletmeniz büyüdükçe fiziksel ekipmana yatırım yapmak zorunda kalmadan bulut kapasitenizi ölçeklendirebilirsiniz. Bulut bilgi işlem kullanan işletmeler, esneklikleri sayesinde rekabet avantajı elde edebilir. Bulut sağlayıcıların kullandıkça öde modeli, iş gereksinimlerinize göre ölçek skalasını değiştirme esnekliğine sahip olmanızı sağlar.
3) Performans
Bulut bilişim hizmetleri, güvenli veri merkezleri ağında çalışır. Veri merkezleri; düzenli olarak, en son sürümü, hızlı ve verimli bilgi işlem donanımlarına yükseltilir. Bu sayede, uygulamalarda daha düşük ağ gecikme süresi ve daha ekonomik ölçeklendirme avantajı sağlar.
4) Hız
Bir işletmenin başarısına katkıda bulunan faktörlerden biri kontroldür. Yaşanan kısa bir kesinti süresi bile son derece olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Hizmetlerinizdeki aksama süresi üretkenlik, gelir ve marka itibarı kaybına yol açar. Bulut sistemlerin oldukça hızlı ve devamlı güncellenebilir yapısı sayesinde işletmeler esneklik kazanır ve kapasite planlama, kontrol süreci dağınıklığından kurtulur.
5) Verimlilik ve çeviklik
Şirket içi veri merkezlerinde genelde donanım ayarları, yazılım süreçlerini güncelleme uygulamaları gibi ekstra efor ve zaman alan görevler bulunur. Bulut bilişim, bu görevlerin çoğuna yönelik ihtiyacı ortadan kaldırarak IT ekiplerinin zamanını daha önemli iş hedefleri için kullanmasını sağlar.
6) Güvenilirlik ve güvenlik
Bulut bilişim; verileri bulut sağlayıcısının ağında yedekli olarak taşıma olanağı sağlar ve güvenlik konusunda ilkeler, denetimler sağlayarak verilerinizi, uygulamalarınızı ve altyapınızı olası tehditlere karşı korumanıza yardımcı olur. Bu artırılmış güvenliğin anahtarı, ağlar üzerinden iletilen ve veritabanlarında depolanan verilerin şifrelenmesidir. Ek bir güvenlik önlemi olarak, çoğu bulut tabanlı hizmette, kullanıcıya bağlı olarak farklı güvenlik ayarları yapılabilir.Örneğin; Google Cloud’un Chronicle Security Operations Paketi, her ölçekte size hizmet etmek için çalışır. Siber tehdit ortamında kritik bir avantaj elde etmek için yanıt sistemini otomatikleştirirken hız, ölçeklendirme ve tehdit istihbaratı özelliklerinden faydalanabilirsiniz.

7) Otomatik yazılım güncellemeleri
Bulut tabanlı uygulamalar, sistem gereksinimleri doğrultusunda manuel güncelleme yapmak yerine kendini otomatik olarak yeniler ve günceller. Bu sayede, IT çalışanlarının dışarıdan danışmanlık süreçlerine harcadığı zamandan veya bireysel eforlarından tasarruf etmesini sağlar.
8) Azaltılmış geliştirme süresi
Bulut bilişimden önceki süreçte şirketlerin kendi IT altyapılarını kurması ve işletmesi maliyetli ve zaman alıcıydı. Bulut mimarisi sayesinde, ölçeklenebilir kaynaklara hızlıca erişilebilir. Bu, özel yazılım geliştirmenin maliyetini düşürür ve donanım satın alma, kurma gereksinimini ortadan kaldırarak prosedürü hızlandırır.
9) İşbirliğine dayalı bir DevOps kültürü
Çevik geliştirme dünyasında, uygulamaları hızlı bir şekilde dağıtmamız ve her şeyin yolunda gittiğini izlememiz gerekiyor. Bulut sistemleri, işletmelerin işbirliğine dayalı bir DevOps kültürü geliştirmesini sağlar. Programlama, kalite güvence ve operasyon ekipleri, DevOps kültürü etrafında iş birliği yapar. DevOps kültürünün uygulanması, operasyonel prosedürlerin, test metodolojilerinin ve bulut tabanlı geliştirme için teslimat standartlarının standartlaştırılmasına yardımcı olabilir.
10) Daha basit test prosedürleri
Bulut bilişim sayesinde yazılım geliştiricileri için test süreçleri daha basit hale gelmiştir. İşletmelerin yazılım kalite güvence stratejisi, büyük ölçüde bulut tabanlı test tekniklerine dayanmaktadır. Ekipler doğrudan bulut üzerinden test yapabilir. Basitleştirilmiş bulut tabanlı test tekniklerinin geliştirme ve test sürecinde önemli bir etkisi olmuştur. Bulut ortamlarında yürütülen yazılım testlerinden bazıları: Felaket kurtarma testi, Performans testi, Birlikte çalışılabilirlik testi, İşlevsel test, Sistem testi.Örneğin; DevOps’un “Sola Kaydırma” ilkesi, geliştirme döngüsünün ilk aşamasında test yapılmasını teşvik eder. Bu uygulama, yazılım kalitesini ve sistem sağlığını önemli ölçüde iyileştirebilir ancak kapsayıcılı mikro hizmet uygulamalarının yükselişi yeni zorluklar getirir. Google Cloud Build, sistem testlerini güvenli ve uygun maliyetli bir şekilde çalıştırmanıza olanak tanır.

11) Dayanıklılık
Dayanıklılık, sisteminizin hataya tepki verme ve işlevsellik yeteneğidir. Dirençli bir uygulama, sistem bileşenlerindeki arızalara rağmen çalışmaya devam eden uygulamadır. Bulut bilişim, yüksek düzeyde kullanılabilir ve dayanıklı uygulamalar oluşturmanıza yardımcı olacak araçlar ve hizmetler sağlar. Örneğin; Google Cloud hizmetleri, uygulamanızı hedeflerinize en iyi şekilde uyacak şekilde dağıtmanıza olanak tanıyan, dünyanın her yerinde kullanılabilme özelliğine sahiptir.
12) Sürdürülebilirlik
Bulut sistemler, mimarisi sayesinde karbon emisyonlarını azaltabilir ve sürdürülebilirliği sağlayabilir. Sürdürülebilir yazılım geliştirmek, daha yüksek kaliteli ürünler sağlar. Bulut bilgi işlem, şirketler için yılda 59 milyon tondan fazla CO2 ve 200 milyar Euro’dan fazla tasarruf sağlayarak kendisini en sürdürülebilir ve verimli teknolojilerden biri olarak konumlandırdı. (Kaynak: Plainconcepts)Bulut bilişimi etkili kullanan bazı teknoloji şirketleri
PayPal
☁️ Bulut sağlayıcısı: Google Cloud🔍 En büyük internet şirketleri arasında ilk 10’da yer alan ve dünya çapında 300 milyondan fazla kullanıcıya hizmet veren PayPal, internet üzerinden yapılan ödemeler için güvenli ve hızlı bir şekilde hizmet sağlıyor. Google Cloud hizmetlerini kullanarak, gezegendeki her olası noktaya ve kişiye daha iyi bir finansal yaşam getirmeyi hedefliyor.
🥇 PayPal’ın ödeme sistemlerine Google Cloud ürünlerini nasıl dahil ettiğine dair daha detaylı bilgi için “Başarı Hikayesi“ne göz atabilirsiniz.
🔍 Sosyal ağ platformu olan Twitter, reklam operasyonlarının bir parçası olarak yüzlerce insanı etkileyen reklam etkileşimi etkinliği sunuyor. Twitter, reklamverenlerinin kullanıcı etkileşimini ölçmesine ve reklam kampanyası verimliliğini izlemesine olanak sağlamak için, gerçek zamanlı olarak saniyede milyonlarca ölçümü bir araya getirebilen çeşitli analiz araçları, API’ler ve panolar sağlar. Twitter, Google Cloud hizmetlerini kullanarak reklam analizi platformunun güvenilirliğini ve doğruluğunu artırıyor.
🥇 Twitter’ın reklam analiz sistemlerine Google Cloud ürünlerini nasıl dahil ettiğine dair daha detaylı bilgi için “Başarı Hikayesi“ne göz atabilirsiniz.
Neden Google Cloud? Dijital dönüşüm, maliyet tasarrufu ve rahatlık için eski BT altyapısını “kaldırıp buluta taşımaktan” daha fazlasıdır. Gerçek dönüşüm, işin tamamını kapsar ve herkesin dönüşmesini sağlar. Günümüzün teknoloji gereksinimlerini ve sürekli inovasyon ihtiyacını derinden anlıyoruz. Bu nedenle kurumlar dijital dönüşümlerinde buluttan faydalanır ve en büyük zorluklarını Google Cloud ile çözer.
|
Başarı Hikayesi Kanser görüntülerini analiz etmek için Cloud ML Engine’den yararlanarak, göğüs tümörü dokusunun karmaşıklığı ve bilinen risk faktörlerinin belirli kalıplara nasıl yol açtığı hakkında daha fazla bilgi ediniyoruz. Sonuçlarımız, klinik çalışanlarına daha fazla bilgi sunarak daha fazla araştırma yapılmasını ve farklı tedavi seçenekleri sağlayabilir.”
|
⭐⭐⭐
Bulut bilişim son birkaç yılda daha da olgunlaştı ve benimseme oranı giderek artmaya devam ediyor. Bulut sistemlere geçmenin değerini tartışma noktası geride kaldı. Hazırlanan birçok araştırma ve rapor bunun göstergesi. (Gartner, McKinsey, IBM, Cisco)
Kurumların yapay zeka ve makine öğrenimi gibi gelişmiş teknolojilerden yararlanabilmesi ve rekabet avantajı elde edebilmesi için bulut teknolojilerine uyum sağlaması gerekiyor.
Güvenilir bir bulut iş ortağıyla çalışmak, en yeni teknolojilere ve alandaki en iyi uygulamalara erişiminizi kolaylaştırır. Ayrıca hem gerektiğinde hızlı ve verimli bir şekilde ölçeklenen bir altyapıya ulaşmanızı, hem de veri ve uygulamalarınızın güvenliği konusunda içinizin rahat etmesini sağlar. Eğer kurumunuz için bulut opsiyonlarını değerlendiriyorsanız, daha fazla bilgi edinmek için lütfen bizimle iletişime geçin. Kartaca olarak uzmanlığımız ve deneyimli ekibimiz ile bulut ortamınızın altyapısını ve yönetimini biz üstlenirken, siz temel iş faaliyetlerinize odaklanın.
Kartaca, onaylanmış “Cloud Migration” and “Data Analytics” uzmanlıklarına sahip bir Google Cloud Premier İş Ortağıdır.

Özetle;
Bulut bilişim nedir?
Bulut bilişimin avantajları nelerdir?
- Maliyet tasarrufu
- Ölçeklenebilirlik
- Performans
- Hız
- Verimlilik ve çeviklik
- Güvenilirlik ve güvenlik
- Otomatik yazılım güncellemeleri
- Azaltılmış geliştirme süresi
- İşbirliğine dayalı bir DevOps kültürü
- Daha basit test prosedürleri
- Dayanıklılık
- Sürdürülebilirlik
Neden Google Cloud?
Bulut bilişimi etkili kullanan teknoloji şirketleri hangileridir?
Bulut bilişimle ilgili şirketler ne düşünüyor?
-Sid Nag, Gartner Analist Başkan Yardımcısı
Yazan: Özge Aydın
Yayınlanma Tarihi: 10.02.2023
Benzer Yazılar

Looker ile Adım Adım Veri Görselleştirme
Ara 5, 2023 | Bulut
Google Cloud Servisleri ile Web Scraping Otomasyonu
Kas 30, 2023 | Bulut
Verilerinizi Neden Bulutta Yönetmelisiniz?
Kas 27, 2023 | Bulut
Enerji Sektörünün Geleceği Bulutta
Kas 13, 2023 | Bulut
Yapay Zeka Devrimi Oyun Sektörünü Nasıl Şekillendiriyor?
Eki 16, 2023 | BulutÖne Çıkan Yazılar

SELinux Nedir? Varsayılan Güvenlik Politikasına Uymayan Durumlara Nasıl İzin Verilir?
Ağu 6, 2013 | Açık Kaynak
Değişen Dünyanın Dili: VUCA ve BANI
Haz 28, 2022 | Dijital Pazarlama
Türkiyeli Yazılımcılara Aforizmalar
May 14, 2020 | Yazılım Geliştirme
Yeni Başlayanlar için Android Kütüphanesi Oluşturma ve Bintray ile Yayınlama
Şub 8, 2019 | Açık Kaynak
Google Cloud Servisleri ile Web Scraping Otomasyonu
Kas 30, 2023 | Bulut