Bulut, Tedarik Zinciri Yönetimi ve Lojistik Sektörünü Yeniden Şekillendiriyor


1) Rota Optimizasyonu
Lojistikte, rota optimizasyonu her şeydir. Verimli bir rota planı oluşturmak, özellikle rota üzerinde çok sayıda durak varsa, operasyon yöneticileri ve sevkiyat görevlileri için son derece karmaşık ve zaman alıcı olabilir, hatta süper bilgisayarlar için bile zorlayıcıdır. Zayıfça oluşturulmuş bir rota planı, organizasyonlar için filo yönetiminde yüksek maliyetler, artan iş saatleri ve operasyonel verimlilikte düşüş gibi, lojistik sektöründe rekabet avantajını sürdürmek için önemli olan bazı temel bileşenleri olumsuz etkiler. Sıkışık teslimat süreleri, son dakika değişiklikleri, acil durumlar ve yetersiz sürücü/depo/eşya taşıma ekipmanı, bugünkü tedarik zinciri yönetimine yeni zorluklar getirmekte. Bu nedenle, etkili rota optimizasyonu, lojistik firmalarının varlık optimizasyonu, maliyet azaltması, zaman yönetimi ve operasyonel verimliliği açısından büyük öneme sahiptir. İşte burada bulut esnekliği devreye giriyor. Bulut esnekliği, bir sistemin işlemci (CPU) çekirdekleri, bellek, sanal makineler (VM) ve konteynerler gibi kaynakları otomatik olarak gerçek zamanlı olarak ayarlayabilme ve yeniden düzenleyebilme kapasitesini ifade eder. Esneklik, sistemin iş yükü taleplerindeki değişimlere anında tepki vermesine olanak tanır, operasyonel ihtiyaçlara göre gerekli kaynakları sorunsuz şekilde ayarlamasına yardımcı olur. Bulut, sürekli değişen iş yükleri ve belirsizliğin yüksek olduğu iş ortamlarındaki zorluklarla başa çıkmak için büyük öenm teşkil ediyor. Bulut’la birlikte gelen sistemler, lojistik firmalarının gerçek zamanlı verileri iş süreçlerine entegre etmelerine olanak tanır; sipariş durumları, GPS verileri, hava durumu tahminleri veya gümrük onay işlemleri gibi verilerle, yöneticilerin rota planlarını ve şirket kaynaklarını yeniden düzenlemelerine, iş yüklerini otomatikleştirmelerine ve kriz zamanlarında şirketin çevikliğini artırmalarına olanak sağlar.
2) Verimliliğin Sağlanması
Verimlilik, tedarik zinciri yönetiminde çözülmesi zor bir konudur. Lojistik yöneticileri, verimliliği sınırlı kaynaklarla en üst düzeye çıkarmak için sürekli baskı altındadır. Son dakika değişiklikleri ve teslimat sorunları lojistiğin vazgeçilmez bir parçasıdır, bu nedenle de operasyonel verimliliği sürdürmek hiçbir zaman kolay değildir. Bulut, günlük görevlerde otomasyonu artırarak operasyonel verimliliği mümkün kılar ve manuel veri girişlerini ortadan kaldırır. Gerçek zamanlı veriler, yöneticilerin planlamalarında bilinçli kararlar almasına olanak sağlar. Kuruluşlar, bulutta halihazırda mevcut olan rota ayarlama kılavuzları, politika yönetimleri ve özelleştirilmiş iş akışlarını kullanarak günlük görevleri sorunsuz bir şekilde otomatikleştirebilirler. Bulut çözümleri, operasyonlarda otomasyon ve veri analizini kullanarak ihtiyaç duyulan kaynakları ve hammaddeyi verimli bir şekilde yeniden tedarik etmeyi kolaylaştırır. İş yükü otomasyonu ayrıca mevcut verilere dayalı sağlıklı veri analizinin yolunu açar. Lojistik uzmanları, sürücüler, depo yöneticileri ve yönetim ekipleri gerçek zamanlı işbirliği yapabilir ve genel üretkenliklerini büyük ölçüde artırabilirler.
3) Gerçek Zamanlı Veri Yönetimi
Günümüzün son derece karmaşık tedarik zinciri altyapısında tedarikçilerden, perakendecilere ve nakliye şirketlerine kadar birçok taraf yer almaktadır. Bu kadar fazla tarafın olması ve söz konusu tarafların günlük operasyonlarında ayrı sistemleri kullanması toplanan verinin bu organizasyonlar arasında dağınık şekilde yayılmasına neden olur. Bu nedenle farklı kaynaklardan gelen veriyi toplamak ve etkili yönetimsel kararlar almak nispeten zorlaşır. Deloitte tarafından 2022’de yapılan bir araştırmaya göre, gelişmiş ve merkeziyetçi dijital sistemlere sahip olan şirketler, veri parçalanmasından hala etkilenen endüstrilerde önemli bir avantaja sahiptir. Anket katılımcılarının neredeyse yarısı (%48), verinin önümüzdeki üç yıl içinde varlık ve mal hakimiyetini artıracağını beklemekte. Aynı zamanda, birçok kişi verinin müşteri ilişkileri yönetimini (%44) ve iş gücü optimizasyonunu (%35) iyileştirmeye yardımcı olacağını düşünüyorlar. Bulut çözümleri özellikle veri yönetimi için büyük avantajlar sağlıyor. 3. parti uygulamalarla gerçekleşen kolay entegrasyonlar, organizasyonların teslimatın kritik adımlarını iyileştirmek için kullanılabilecek tüm sevkiyat verilerini toplamalarına olanak tanıyor. Yoğun miktarda veriyi analiz ederek şirketler, tüketici davranışları, tedarik zinciri verimliliği, mevsimsel dalgalanmalar ve performans göstergeleri hakkında öenmli çıkarımlar elde ediyor. Bu veri odaklı yaklaşım, iyileştirme ve optimize etme fırsatlarını artırmada etkili oluyor. Örneğin, Deloitte‘e göre, General Electric gibi şirketler bulut veri analitiğiyle tren sevkiyatları için öngörü modelleri oluşturmaktadır. Bu modeller, ağırlık, hız, yakıt kullanımı, iklim, arazi ve diğer trafik koşullarını dikkate alarak yöneticilere seyahat hızlarını optimize etme imkanı sağlıyor. Bu modeller, daha hızlı seyreden trenleri, önceden önleyici bakım döngülerini ve trenlerin daha hızlı yüklenip yolculuğa hazırlanmasını mümkün kılarak genel verimliliği artırıyor. Bulut çözümleri, güçlü veri analizi uygulamalarına olanak tanıyarak tedarik zinciri yönetiminin neredeyse her alanında üretimi, işbirliğini, yönetimi ve inovasyonu yeni seviyelere taşıyor.
“Tedarik sistemi için standardize edilmiş düzenli veriler sektördeki en önemli inovasyonların önünü açacak. Düzenli ve sistematik veriler genele yayıldığında, API ve entegrasyon teknolojilerinin kullanımıyla birlikte yeni keşiflerin önü açılacaktır.” – Deepak Chhugani, Nuvocargo Kurucu Üyesi |

4) Lojistik Maliyetlerinin Minimuma İndirilmesi
Lojistik sektörünün düşük kâr marjları diğer sektörler arasında ün salmıştır. Günlük işleyişte gümrük işlemleri, liman sıkışıklıkları ve yetersiz depolama/personel (kamyon şoförleri, depo çalışanları) gibi birçok ek maliyet ortaya çıkabilir. Bu ek maliyetler büyük sıkıntılar yaratabildiği gibi, zaman zaman sevkiyatın teslimatını da tehlikeye sokabilir. Bu nedenle, etkili bir maliyet azaltma stratejisi, sürekli değişen son derece rekabetçi lojistik ortamında bir şirketin yaşamıyla ölümü arasındaki ince çizgiyi belirleyebilir. Lojistik şirketleri ve tedarikçiler, bulut sistemlerine geçerek donanım ve BT maliyetlerini etkili bir şekilde azaltabilirler, böylece sermayeyi diğer yatırımlar için kullanabilirler. Bulut çözümleri, tedarik zincirinin tümünde operasyonel verimliliği artırdığından, ilgili işletme maliyetleri en aza indirilebilir. Bulut çözümleri genellikle tedarik zinciri ihtiyaçlarına göre yüksek oranda ölçeklenebilir ve özelleştirilebilir, aynı zamanda maliyet optimizasyonu için çeşitli ödeme seçenekleri sunar. Bununla birlikte, taraflar arasında gelişmiş işbirliği/iletişim, tedarik zinciri boyunca verimlilik ve etkili zaman yönetimi sağlar; bu da işletme maliyetlerini mümkün olduğunca düşürmeye yardımcı olur.
5) Kurumsal Büyüme ve Ölçeklenebilirliğin Kolaylaşması
Report Ocean’a göre, bulut tabanlı tedarik zinciri yönetimi ve lojistik pazarı 2020 yılında yaklaşık 4.4 milyar dolar değerindeydi. Şu anda yıllık bileşik büyüme oranı %20 olan pazarın, 2030 yılında 27 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Tedarik zinciri yönetiminde mevsimsel talep dalgalanmaları büyük bir rol oynar ve şirketler rekabetçi kalmak ve uzun vadede istikrarlı bir büyüme stratejisi uygulamak için varlıklarını, iş gücünü ve rota planlarını etkili bir şekilde tahsis/düzenleme esnekliğine sahip olmalıdır. Bulut çözümleri, lojistik firmaları için ölçeklenebilirlik ve büyüme çabalarında çeşitli avantajlar sunar. Talebe uygun bulut bilişim araçları sağlayarak organizasyonların kaynaklarını esnek bir şekilde tahsis etmelerine olanak tanır. Omnichannel bulut araçları, şirketlerin operasyonlarını hızlı ve kolay bir şekilde yeni bölgelere genişletmelerine olanak tanırken, yeni şubeleri için yerinde donanım ve BT personeline yatırım yapma ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu nedenle, genişleme aşamasında donanım, iş gücü ve diğer ilgili ön maliyetleri optimize etmeye büyük ölçüde yardımcı olur. Bulut altyapısının sorunsuz ölçeklenebilirliği sayesinde, çalışanlar yeni bir pazarda günlük işlemleri ayarlarken herhangi bir zorlukla karşılaşmazlar, böylece zamanlarını verimlilik, işbirliği, müşteri ilişkileri ve yenilik üzerine odaklanmak için kullanabilirler.
6) Müşteri İlişkilerinin İyileştirilmesi
Daha önce de belirtildiği gibi, online alışveriş ve e-ticaretin artmasıyla birlikte, Amazon gibi şirketler tamamen otomatik sevkiyatlarıyla müşteri beklentilerini yüksek seviyelere taşımıştır. Bu yeni çağda müşteriler, teslimat durumunu doğru şekilde görmek, sevkiyatlarını gerçek zamanlı olarak takip etmek ve teslimatlarıyla ilgili bir sorun olduğunda 7/24 müşteri desteği almak istiyorlar. Maersk‘in 2022 yılında yaptığı bir çalışma, tüketicilerin %62’sinin ücretsiz kargo seçtiğinde siparişlerinin üç gün içinde gelmesini beklediğini ve %56’sının teslimat seçeneklerini beğenmediklerinde alışverişlerini iptal ettiğini göstermektedir. Çünkü, hepimizin bildiği gibi, günün sonunda müşteriler her zaman haklıdır! Bulut çözümleri, müşterilere gerçek zamanlı ve 7/24 sevkiyat takibi sağlar ve sevkiyat durumuyla ilgili detaylı güncellemeler sunar. Müşteri sorularına müşteri hizmetleri temsilcileri tarafından hızlı yanıtlar verilir. Otomatik bildirimler müşterilerin sevkiyat güncellemeleri ve olası gecikmeler konusunda bilgilendirilmesine olanak tanır. Bu şeffaflık, müşterilerin zamanlarını, varlıklarını ve zaman yönetimlerini buna göre düzenlemelerine olanak tanır ve müşteri güveni ve sadakatini pekiştirir. Bir diğer önemli fayda, bulut araçlarının toplanan tüketici verilerine dayanarak kişiselleştirilmiş önerilerde bulunabilmesidir. Son derece kişiselleştirilmiş hizmetler, müşteri memnuniyetini ve sadakatini büyük ölçüde artırarak hizmetlerinizin güvenilirliğini artırır ve müşterilerin gözündeki marka imajını iyileştirir.
7) Risk Yönetiminin Güçlenmesi
Lojistik sektöründe çalışan herkes, verimsizliklerin ve darboğazların işin bir parçası olduğunu bilir. Tedarik zincirinin neredeyse her aşamasında birçok sorun ortaya çıkabilir ve bu riskleri yolda önceden görmek oldukça zordur. Genellikle, hatta nispeten basit bir teslimatta bile tedarik zincirinde birçok taraf yer alır ve bu da bir dizi tek nokta arızasının ortaya çıkmasına neden olabilir, bu da operasyonları durma noktasına getirebilir. Ancak, bu, ilişkili risklerin yönetilemeyeceği anlamına gelmez. Tam tersine, bulut çözümlerinin ve yeni teknolojilerin ortaya çıkmasıyla, olasılıklar sonsuz gibi görünmektedir. Kurumlar, bulut tabanlı tedarik zinciri yönetimi sayesinde üretimle ilgili riskleri daha iyi anlamak için tedarikçileri izleyebilirler. Toplanan veriler, lojistik firmalarının bir sektördeki tedarikçi güvenilirliğini ve ilişkili riskleri değerlendirmelerine olanak tanır. Böylece risk yöneticileri tedarik zincirinde tek nokta arızaları hakkında daha doğru tahminler yapabilirler. Operasyon yöneticileri de lojistik risklerine (gümrük, liman sıkışıklığı, sürücü/kaynak uygunluğu) daha iyi bir bakış açısı kazanabilirler, böylece riskleri en aza indirmek ve operasyonel verimliliği maksimize etmek için operasyonlarını ayarlayabilirler. McKinsey Araştırması‘na göre, katılımcıların %67’si tedarik zinciri boyunca görünürlük için dijital paneller uygulamıştır. Bu şirketlerin 2022’nin başındaki kesintilerin neden olduğu tedarik zinciri sorunlarından kaçınması diğerlerine göre iki kat daha olasıydı. Ayrıca, bulut sistemler; veri ihlallerine, veri kaybına ve sistem arızalarına karşı gelişmiş güvenlik sağlar, bu da lojistikte risk yönetiminin önemli bir yönüdür. Artan güvenlik, organizasyonlara önemli ölçüde zaman, çaba ve para tasarrufu sağlar ve tüm tarafıyla güvenilir bir ortam oluşturur.⭐⭐⭐
Lojistik profesyonellerinin, çok kanallı bir marka deneyimi yaratmaları, müşteri sadakatini güçlendirmeleri, tutarlı ve güvenilir tedarik zinciri dağıtımı oluşturmaları, sağlam veri ayrıntı düzeyine sahip olmaları ve güvenilir bir altyapıya önemli ölçüde yatırım yapmaları gerekir. Kartaca, tedarik zinciri ekosisteminizde doğru seçimleri yapmanıza yardımcı olacak sadakat çözümleri, çok kanallı pazarlama araçları, e-ticaret altyapısı, birleşik veri çözümleri, veri segmentasyonu ve danışmanlıkları ile rekabet avantajınızı artırmanız için ihtiyaç duyduğunuz araç ve teknolojileri sağlar. İşletmenize ve günlük lojistik operasyonlarınıza nasıl değer katabileceğimizi ve Google Cloud ve Kartaca’nın size nasıl yardımcı olabileceğini öğrenmek isterseniz, lütfen bu sayfayı ziyaret edin ve bize ulaşın.Kartaca, onaylanmış “Cloud Migration” ve “Data Analytics” uzmanlıklarına sahip bir Google Cloud Premier İş Ortağıdır.

Özetle;
Etkili rota optimizasyonu lojistik firmaları için neden önemlidir ve bulut esnekliği bu konuda nasıl yardımcı olur?
Bulut çözümleri, tedarik zinciri yönetiminde nasıl operasyonel verimliliğe katkı sağlar?
Bulut çözümleri, tedarik zincirinin farklı tarafları arasında yayılan büyük miktardaki veriyi nasıl yönetmeye yardımcı olur?
Lojistik firmaları, buluta geçerek maliyetleri nasıl düşürebilir?
Bulut ölçeklenebilirliği, lojistik firmalarının büyüme ve yeni bölgelere açılma çabalarına nasıl katkı sağlar?
Yazan: Cem Çetingüç
Yayınlanma Tarihi: 04.08.2023
;
Benzer Yazılar

Tüketici Ürünleri Sektöründe Bulut ile Hedeflere Ulaşmak
Eyl 18, 2023 | Bulut
Başarının Formülü: Bulut Teknolojisi ve E-ticaret
Eyl 4, 2023 | Bulut
Bulut, Tedarik Zinciri Yönetimi ve Lojistik Sektörünü Yeniden Şekillendiriyor
Ağu 4, 2023 | Bulut
Google Workspace: Yüksek İnovasyon, Yüksek Verimlilik
Tem 21, 2023 | Bulut
Bulutun Kamu Sektöründeki Dönüştürücü Gücü
Haz 16, 2023 | BulutÖne Çıkan Yazılar

SELinux Nedir? Varsayılan Güvenlik Politikasına Uymayan Durumlara Nasıl İzin Verilir?
Ağu 6, 2013 | Açık Kaynak
Yeni Başlayanlar için Android Kütüphanesi Oluşturma ve Bintray ile Yayınlama
Şub 8, 2019 | Açık Kaynak
Bulut, Tedarik Zinciri Yönetimi ve Lojistik Sektörünü Yeniden Şekillendiriyor
Ağu 4, 2023 | Bulut
Değişen Dünyanın Dili: VUCA ve BANI
Haz 28, 2022 | Dijital Pazarlama
Selenium ile Test Otomasyon Süreçleri
Eki 19, 2020 | Açık Kaynak