Düşünülenden Daha Fazlası: Omnichannel Pazarlama

Omnichannel Pazarlama Nedir?
Dijital bir dünyada yaşıyoruz. Böyle bir çağda sadece fiziksel bir mağaza ile ya da sadece bir internet sitesiyle var olmamız pek mümkün değil. Müşterilerimize çok kanallı bir deneyim sunarak, bize her yerden ulaşmalarını sağlamamız lazım. Bunu sağlarken de işlerini kolaylaştırmalıyız. İşte burada Omnichannel Pazarlama stratejisi devreye giriyor. Peki nedir bu Omnichannel Pazarlama?
Omnichannel Pazarlama müşterilere, baştan sona bütün kanalların entegre edilmesiyle birlikte, iyi bir alışveriş deneyimi sunan yaklaşımdır. Fiziksel mağazasıyla, internet sitesiyle, mobil uygulaması ve sosyal medya hesapları ile bir bütün halinde müşteriye sunulan rahat ve kolay alışveriş deneyimi stratejisidir.
Omnichannel, Multichannel (Çok Kanallı) yaklaşımıyla ne kadar aynı gibi gözükse de aralarındaki fark düşündüğünüzden fazla. Bu yazımda size Omnichannel’ın Multichannel’dan farkından ve Omnichannel’ın avantajlarından bahsedeceğim.
Omnichannel Pazarlama ve Multichannel (Çok Kanallı) Pazarlama Farkları Nelerdir?
1) Multichannel yaklaşımı birden fazla kanal ile ayrı ayrı, müşterilerin markaya ulaşmasını sağlamayı hedeflerken Omnichannel yaklaşımı, bütün kanallar birbirine entegre edilmiş şekilde, bütünleşmiş bir deneyim sunar.

Kaynak: https://fitsmallbusiness.com/omnichannel-multichannel-retailing/
2) Multichannel yaklaşımı sadece müşteriye, şirket hakkında bilgi vermeyi amaçlarken, Omnichannel yaklaşımı müşteriyi odak noktası yapar ve onlara kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi sunmayı hedefler.
3) Omnichannel bütün kanallar arasında bir tutarlılık yakalamaya çalışır fakat Multichannel’da bu esas değildir. Örneğin, bir müşteri alışverişe telefonundan başlayıp bilgisayarından devam ederken bu noktada kanallar arası tutarlılık önemlidir. Eğer bir tutarlılık yoksa ve müşteri herhangi bir kanalda bir zorlukla karşılaşırsa alışverişi bırakması olasıdır.
4) Omnichannel müşterinin işini kolaylaştırmayı hedefler, Multichannel’da bu her zaman olası değildir. Örneğin, müşteri Multichannel yaklaşımıyla hareket eden bir şirketten çevrim içi sipariş verirse, ürünün evine gönderilmesini beklemek zorundadır. Omnichannel yaklaşımını kullanan bir şirketse, çevrim içi sipariş verebilir veya mağazadan hemen teslim almak gibi başka bir seçeneğe de ulaşabilir.
Omnichannel Pazarlamanın Avantajları
Marka Sadakati – Omnichannel’ın en önemli özelliklerinden tutarlılık ve kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi, müşteriye kendini özel hissettir ve sadakati artırır.
Güven – Rahat alışveriş deneyimi ve her kanaldaki tutarlılık müşterinin markaya olan güvenini artırır.
Marka Hatırlanılırlığı – Omnichannel ile sunduğunuz tutarlılık, iyi bir alışveriş deneyimi oluşturur. Bu da müşterinin markayı hatırlama olasılığını güçlendirir. Eğer marka bilinirliği artarsa, tekrar satın almalara olanak sağlar.
Viral Reklam – Markaya olan güvenilirliğini artırdığınız müşteri, sizleri çevresine mutlaka önerecektir. Yani ağızdan ağıza pazarlama yöntemiyle doğal bir reklam fırsatı yakalayabilirsiniz.
Araştırma: Harvard Business Review’ın yaptığı araştırma sonucunda, katılımcılarının %7’si yalnızca çevrim içi alışveriş yapanlardan ve %20’si yalnızca mağazadan alışveriş yapan kişilerden oluşuyor. Kalan çoğunluk veya %73’ü alışveriş yolculukları sırasında birden çok kanal kullanıyor. Onlara Omnichannel müşteriler diyoruz.
İstatistiklere baktığımız zaman Omnichannel müşteri oranının göz ardı edilemeyecek kadar fazla olduğunu görebiliriz. Eğer şirket olarak kanalları doğru bir şekilde kullanarak, tutarlı bir davranış sergiler ve müşteriye alışveriş süreci boyunca özel bir deneyim sunabilirseniz, şirketinizin başarısını ve gelirini artırması kaçınılmaz olacaktır.
Biz de Kartaca şirketi olarak, şirketlerin bu stratejiyi doğru ve kolay bir şekilde kullanabilmesi için Punic adındaki ürünümüzü geliştirdik. Punic, her ölçekte şirketin ihtiyacını çözmek için tasarlanmış, çok kanallı kampanya motorudur. Detaylara sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Yazan: İpek Mangtay
Yayınlanma Tarihi: 11.06.2021
