Verilerinizin Potansiyelini Sonuna Kadar Kullanmanın Yolları

Toplanan verileri etkili kullanamamak, işletmelerinde dijital dönüşümü tam olarak benimseyemeyen her ölçekten işletme için uzun süredir devam eden bir sorundur. Bu işletmeler genellikle veri silolarına veya eski ve birbirine benzemeyen sistemlere sahiptir, ya da yetersiz araç ve yazılım kullanırlar. Bu da verileri erişilebilir ve kullanılabilir bir şekilde toplamayı, depolamayı ve düzenlemeyi giderek zorlaştırır. Dimensional Research‘ün araştırmasına göre, veri uzmanlarının %90’ı çalışmalarının güvenilir olmayan veri kaynakları tarafından yavaşlatıldığını söylerken, veri alanında çalışanların neredeyse üçte ikisi, verilerin temizlenmesi ve hazırlanması için mühendislik kaynaklarını beklemek zorunda kalmaktan etkilendiğini vurguluyor.
Tek yerden yönetilen modern bir analitik veri platformunun olmaması ve verilerin etkin bir şekilde kullanılamamasının sonuçları sektörden sektöre değişmekle beraber, işletmelerin karşılaştığı zorluklardan bazıları şunlardır:
- Mobil oyun sektöründeki firmalar, şirket içi pazarlama harcaması veri setleri ile kullanıcı kazanımı ve davranış öngörülerini konsolide etmekte başarısız oldukları için, hatalı ROI sonuçları elde etmekteler.
- Dijital medya sektöründeki firmalar, ödeme sağlayıcılarından, analitik sistemlerinden ve CRM araçlarından topladıkları verileri birleştirme ve uyumlu hale getirme konusunda zorluklar yaşıyor ve bu da kötü bir müşteri deneyimine ve dolandırıcılıkların yeterince tespit edilememesine yol açmaktadır.
- Perakendeciler ve e-ticaret işletmeleri, müşterilerinin benzersiz ihtiyaçlarını anlayamamakta ve bu nedenle kişiselleştirilmiş kampanyalar ve öneriler sunamamaktadır.
Öte yandan, teknolojik gelişmeler ve tüketici davranışlarındaki sürekli değişimler karşısında işletmelerin yanıtlaması gereken soruların ve işlerini yürütmek için ihtiyaç duydukları analiz türlerinin hızla değiştiği de aşikârdır.

Bu sorunları çözmenin ve verilerinizin tüm potansiyelini ortaya çıkarmanın yollarından biri veri gölleridir. Veri gölleri, basit bir ifadeyle, büyük miktarlarda yapılandırılmış, yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verileri depolamak, işlemek ve güvence altına almak için tasarlanmış merkezî depolardır. Veri gölleri, verileri kendi yerel formatında depolayabilir ve boyut sınırlaması olmaksızın herhangi bir veri çeşidini işleyebilir.
Pentaho’nun kurucusu James Dixon, veri göllerini şöyle açıklıyor:
“Veri ambarını şişelenmiş su deposu olarak düşünüyorsanız – temizlenmiş, paketlenmiş ve kolay tüketim için hazırlanmış – veri gölü, daha doğal bir durumdaki büyük su kütlesidir. Veri gölünün içeriği gölü dolduran kaynaktan gelir ve gölün çeşitli kullanıcıları incelemeye, dalışa veya numune almaya gelebilirler.”
Yanıtlanması için önceden tanımlanmış bir dizi soru için daha uygun olan veri ambarlarından farklı olarak, veri gölleri, işlenmemiş ve filtrelenmemiş verileri orijinal formatında depolar. Bu, kullanıcılara önceden ayarlanmış içgörü sunmak yerine birden çok veri türünü keşfetmesine olanak tanır.

Veri gölleri her türlü veriyi depolamak için nispeten düşük maliyetli bir çözüm olmasının yanı sıra, her ölçekteki işletmeler için belirli faydalar sunar.
Veriyi demokratikleştirme
Veri gölleri, işletmenizdeki iş analistleri, ürün yöneticileri, veri mühendisleri ve yazılım geliştiriciler gibi çeşitli rollerin, seçtikleri analitik araçları ve çerçevelerle verilere erişmesine olanak tanır. Bir veri gölünde depolanan veriler kolayca kopyalanabilir ve farklı kullanıcılar tarafından erişilebilir. Daha geniş erişilebilirlik sağlarken, kurumunuzdaki veri erişimini de kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, doğru bir görselleştirme yazılımı ile işletmenizin herhangi bir üyesi, iş performansı ölçümlemesini veya iş birimlerine özel ölçümlemeleri takip edebilir, analiz edebilir ve inceleyebilir.
Basitleştirilmiş veri yönetimi
Her tür veriyi alabilen veri gölü, depolama sırasında verileri modelleme ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu nedenle, ihtiyaç duyduğunuzda verilerinizi filtreleyebilir ve modelleyebilirsiniz. Ayrıca mağaza kayıtları, sensör verileri, sosyal veriler ve çeşitli kaynaklardan gelen sohbet verileri gibi farklı şekillerde yapılandırılmış verileri depolayabilir ve bu da veri gölünü geleneksel yöntemlere kıyasla daha çok yönlü hale getirir. Bunların ötesinde, her türlü bilgiye tek bir platformdan erişerek kurumunuz genelinde verimliliği artırabilirsiniz.
Hızlandırılmış makine öğrenimi
Veri gölleri, farklı kaynaklardan gelen yüksek hacimdeki, çeşitli formatlardaki ve farklı ivmelerdeki verileri herhangi bir biçimde işleyebilir ve bu nedenle Büyük Veri, makine öğrenimi ve yapay zekanın gerektirdiği büyük miktarda veriyi barındırabilir. İşletmelerin örüntüleri tanımak, bilinmeyen soruları yanıtlamak ve keşfetmek için karmaşık sorgular ve derin öğrenme algoritmaları çalıştırmasını sağlar.
Veri göllerinin etkisini pekiştirmek için başarı öykülerimizden birinden bahsetmek uygun olacaktır.
Mükemmel bir canlı spor etkinlikleri yelpazesi sunan çok platformlu bir spor medyası şirketi olan beIN Asia Pacific için, son derece uygun maliyetli, esnek, teknik olmayan personel tarafından kolayca kullanılabilecek ve kullanılan teknolojiden bağımsız çalışan bir veri gölü geliştirdik. Bu, uygulama verileri ve işlem verileri gibi çeşitli kaynaklardan gelen girdileri toplamayı ve çeşitli biçimlerdeki verileri standart bir formata dönüştürmeyi mümkün kıldı. Daha sonra bu veri gölünü kullanarak, müşteri kaybı analizi, kohort analizi, kullanıcı davranışı analizi ve tahmine dayalı modelleme için özelleştirilmiş panolara sahip, yüksek düzeyde ölçeklenebilir bir iş zekası ve veri içgörüleri platformu oluşturduk.

Başarı hikayemizi okumak için lütfen websitemize göz atın.
Çözümlerimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, lütfen bizimle iletişime geçin.
Özetle;
İşletmelerin karşılaştığı veriyle ilgili zorluklar nelerdir?
Veri gölü nedir?
Veri ambarı ile veri gölü arasındaki bazı temel farklar nelerdir?
Herhangi bir ölçekteki işletmeler için veri göllerinin başlıca faydaları nelerdir?
Yazan: Osman Avcı
Yayınlanma Tarihi: 08.09.2022