Veriye Dayalı İçgörüler için Hibrit Bulut

Finansal hizmetler, sigortacılık, sağlık hizmetleri ve kamu sektörü gibi çok sayıda düzenlemeye tabi sektörlerde faaliyet gösteren pek çok kurum, dijital dönüşümleri sırasında bazı zorluklarla karşılaşıyor. Bu zorluklardan biri, veri odaklı bir kültürü benimsemekle güvenlik, gizlilik ve uyumluluk ihtiyaçları arasında bir denge kurmaktır. Şirket içi (on-prem) altyapı kullanmak karmaşık yasal gerekliliklerin bir çözümü olarak görülse de bu altyapılar, kurumların sürekli gelişen ihtiyaçlarını aşağıdaki nedenlerden dolayı karşılayamamaktadır;
- ölçeklenebilirlik kısıtlamaları
- yüksek bakım maliyetleri
- kısıtlı hareket imkanı
- karmaşık veri siloları
- entegrasyon zorlukları
- eskimiş donanım ve yazılımlar
- yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi yükselişte olan teknolojilere sınırlı erişim
Bunlara ek olarak, şirket içi altyapılar genellikle veri ve analitik kabiliyetleri açısından gelişmiş bulut platformlarının gerisinde kalmaktadır. Bu zorluğu çözmenin yollarından biri, kurumların bir hibrit bulut stratejisi benimseyerek, bulutun avantajlarından yararlanırken hassas verileri ve kritik iş yüklerini şirket içerisinde tutarak, üzerindeki kontrolünü sürdürebilecekleri bir yapıya geçmeleridir. Sonrasında, genel bulut hassas olmayan veriler ve uygulamalar için kullanılabilir.
“Kabul edelim ki; çoğu işletme şirket içi donanıma zaten önemli miktarda yatırım yapmış durumda ve bu veri merkezinden mümkün olan en verimli şekilde yararlanmak genellikle mantıklıdır. Bugün tercih edilen (genel ve özel bulut) yarın her zaman en iyi çözüm olmayabilir. İşletmeler, şirket içi ortamın genel bulut gibi göründüğü ve hareket ettiği hibrit bulut yaklaşımını benimseyerek, daha esnek bir altyapıya kavuşabilir; her iki dünyanın en güçlü yönlerinden yararlanarak işlevsel ve finansal olarak daha iyi bir noktaya gelebilirler.” Kaynak: Why Hybrid Cloud Data Management Makes Good Business Sense | Forbes |
Hibrit bulut teknolojisinin ortaya çıkışı, kurumların verilerini yönetme şeklini değiştirmiştir. Hibrit bulut, kurumların verilerini genel ve özel bulut ortamlarında kolayca yönetmesini ve taşımasını sağlayan merkezi bir veri yönetimi yaklaşımı sunar. Böylelikle kurumlar, mevzuata uyumlu kalırken, aynı zamanda verilerinden daha fazla faydalanabilir, veriye dayalı karar vermeyi yaygınlaştırabilir, çevikliğini artırabilir ve daha iyi deneyimler sunarak müşteriyi daha fazla elde tutabilir.
Bu yazıda, şirket içi altyapıya sahip kurumlarda hibrit bulut stratejisi kullanmanın faydalarını inceleyeceğiz.

Entegre Veri
Hibrit bulut, şirket içi altyapı kullanan kurumlara veriye erişimlerini ve içgörülerini geliştirme fırsatı sunar. Kurumlar, hangi konumda olursa olsun, birden çok kaynaktan gelen verileri, merkezi bir havuza entegre ederek verilerinin kalitesini artırabilir ve veri varlıklarına ilişkin kapsamlı ve doğru bir bakış açısı elde edebilir. Hibrit bulut ortamında veri entegrasyon araçlarının kullanılması, verilerin doğruluğunu ve güncelliğini sağlamak için düzenli ve otomatik güncellemelere olanak tanır. Ayrıca bu araçlarda, veri entegrasyon sürecinin doğru şekilde işlediğini kontrol eden ve herhangi bir sorun olması durumunda yöneticileri anında uyaran izleme özellikleri vardır. Bu da elde edilen veri içgörülerinin güvenilirliğini daha da artırır.
Gerçek Zamanlı İçgörüler
Hibrit bulut altyapısı, kurumların gerçek zamanlı veri analitiğinden yararlanmasını sağlayarak bilgiye dayalı ve etkili karar vermek için gereken temeli sağlar. Çeşitli kaynaklardan gelen verileri merkezi bir repoya gönderme, işleme ve gerçek zamanlı olarak verilere herhangi bir yerden erişme kabiliyetleri sayesinde, kurumlar anlık içgörüler elde edebilir ve daha hızlı ve doğru karar verme becerilerini güçlendirebilir. Bu sayede, yüksek tempolu ve veri odaklı iş dünyasınının gerektirdiği donanıma sahip olarak rakiplerinin bir adım önünde olmalarına yardımcı olur.

Ölçeklenebilirlik ve Esneklik
Hibrit bulut, sistemlerini şirket içinde tutan kurumlara kaynaklarını ölçeklendirme ve hassas veriler üzerinde kontrol sağlama becerisi sağlar. Hibrit bulut modeli, kaynakların şirket içi ve bulut ortamları arasında esnek bir şekilde tahsis edilmesini kolaylaştırarak, fazla kaynak tahsisinden (over-provisioning) kaynaklanan aşırı maliyetlere yol açmadan değişen talepleri karşılamak için dinamik ölçeklendirmeye olanak tanır. Ayrıca, hibrit devreye alma seçeneği felaket kurtarma ve iş sürekliliğini destekler ve belirli uygulamaların veya iş yüklerinin diğer operasyonları etkilemeden ölçeklenebilir şekilde dağıtılmasını sağlar.Hibrit bulut ortamlarının yazılım geliştirme ve test için sunduğu bulut kaynakları ve yönetimli servisler, kurumların inovasyon hızını ve çevikliğini artırarak kendi pazarlarında rekabetçi kalmalarına destek olur.
Maliyeti Düşürme
Hibrit bulut, kurumlara maliyet kontrolü ve performans arasındaki dengeyi etkin bir şekilde yönetme yolu sunarak, maliyetlerini düşürürken iş açısından daha iyi getiriler elde etmelerini sağlar. Hibrit bulut sayesinde kurumlar, düşük talepli iş yükleri için şirket içi kaynakları, yoğun yükler için bulut kaynaklarını kullanarak kaynak kullanımlarını optimize edebilir ve boşa giden kaynaklarını en aza indirebilir. Bulut ortamında bulunan yönetimli servisler hem operasyonel verimliliği artırmaya, hem maliyetleri düşürmeye hizmet ederek hibrit bulut stratejisi aracılığıyla elde edilen genel tasarrufa katkıda bulunur.
Başarılı Hibrit Bulut Stratejisi Örnekleri

⭐⭐⭐
Hibrit buluttan faydalanmak, kurumlara uzun süre kullanabilecekleri, sağlam ve çok gelişmiş bir veri çözümü sağlayabilir. Bu yaklaşım, kurumların yasal uyumluluklarını korurken, aynı zamanda genel ve özel bulutların avantajlarından yararlanarak veri odaklı bir kültür oluşturmasına olanak tanır. Veri odaklı içgörülere duyulan ihtiyacın giderek artmasıyla birlikte, hibrit bulut stratejilerinin büyümeyi ve dijital dönüşümü yönlendirmede çok önemli bir rol oynamaya hazırlandığını söyleyebiliriz.
Güvenilir bir bulut iş ortağıyla çalışmak, en yeni teknolojilere ve alandaki en iyi uygulamalara erişiminizi kolaylaştırır. Ayrıca hem gerektiğinde hızlı ve verimli bir şekilde ölçeklenen bir altyapıya ulaşmanızı, hem de veri ve uygulamalarınızın güvenliği konusunda içinizin rahat etmesini sağlar. Eğer kurumunuz için hibrit bulut opsiyonlarını değerlendiriyorsanız, daha fazla bilgi edinmek için lütfen bizimle iletişime geçin. Kartaca olarak uzmanlığımız ve deneyimli ekibimiz ile bulut ortamınızın altyapısını ve yönetimini biz üstlenirken, siz temel iş faaliyetlerinize odaklanın.
Kartaca, onaylanmış “Cloud Migration” and “Data Analytics” uzmanlıklarına sahip bir Google Cloud Premier İş Ortağıdır.

Özetle;
Finansal hizmetler, sigortacılık, sağlık hizmetleri ve kamu sektörü gibi çok sayıda düzenlemeye tabi sektörlerde faaliyet gösteren kurumların dijital dönüşümleri sırasında karşlaştığı önemli zorluklardan biri nedir?
Şirket içi (on-prem) altyapılar, çok sayıda düzenlemeye tabi kurumların sürekli gelişen ihtiyaçlarını neden karşılayamamaktadır?
Hibrit bulut teknolojisinin ortaya çıkışı kurumların verilerini yönetme şeklini ne şekilde değiştirmiştir?
Şirket içi (on-prem) altyapıya sahip kurumlarda hibrit bulut stratejisi kullanmanın temel faydaları nelerdir?
Hibrit buluttan faydalanmak kurumlara ne gibi avantajlar sağlayabilir?
Yazan: Gizem Terzi Türkoğlu
Yayınlanma Tarihi: 02.02.2023

Benzer Yazılar

Looker ile Adım Adım Veri Görselleştirme
Ara 5, 2023 | Bulut
Google Cloud Servisleri ile Web Scraping Otomasyonu
Kas 30, 2023 | Bulut
Verilerinizi Neden Bulutta Yönetmelisiniz?
Kas 27, 2023 | Bulut
Enerji Sektörünün Geleceği Bulutta
Kas 13, 2023 | Bulut
Üretim Sektörü Bulut Teknolojisine Öncülük Etmeye Hazır
Eki 30, 2023 | Üretim SektörüÖne Çıkan Yazılar

SELinux Nedir? Varsayılan Güvenlik Politikasına Uymayan Durumlara Nasıl İzin Verilir?
Ağu 6, 2013 | Açık Kaynak
Değişen Dünyanın Dili: VUCA ve BANI
Haz 28, 2022 | Dijital Pazarlama
Türkiyeli Yazılımcılara Aforizmalar
May 14, 2020 | Yazılım Geliştirme
Yeni Başlayanlar için Android Kütüphanesi Oluşturma ve Bintray ile Yayınlama
Şub 8, 2019 | Açık Kaynak
Google Cloud Servisleri ile Web Scraping Otomasyonu
Kas 30, 2023 | Bulut