Bulut, Dijital Yerli Ekosistemi Nasıl Şekillendiriyor?

Dijital yerli işletme kavramı, 2000 sonrası dijital çağda ortaya çıkan ve gelişmekte olan kurumları ifade eder. IDC, dijital yerli işletmeleri “en başından beri modern ve bulutta yerel teknolojiler etrafında şekillenen, ürün geliştirmeden lojistik operasyonlara ve müşteri etkileşimine kadar her açıdan veri ve yapay zekadan yararlanan şirketler” olarak tanımlıyor. Bu kurumların iş modellerinin teknolojiyi merkezine alması nedeniyle, belirgin bir teknoloji odakları olduğunu ve bütçelerinin önemli bir bölümünü teknolojiye ayırdıklarını söyleyebiliriz. Dünya çapında dijital yerli işletmelerin sayısının katlanarak artmasıyla, dijital yerli firmalardaki teknoloji harcamalarının 2026’da 500 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir.*
Dijital çağda doğan bu kurumlar, teknolojinin yardımıyla hızla büyüyerek ve ölçeklenerek, geleneksel endüstrileri kökten değiştirme kabiliyetine sahiptir. Bunun ötesinde, yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi gelişmekte olan teknolojileri benimseyerek, yenilikçi ürün ve hizmetler ile yeni müşteri türleri ve yeni pazarlara hızla ulaşabilecekleri iş fırsatları ortaya çıkarabilmektedirler.
“Yeni teknolojilerden faydalanmak, dijital yerli kurumların iş stratejileri için çok önemlidir. B2B ve B2C odaklı dijital yerliler, konu ürün inovasyonu ve yazılım geliştirme olduğunda, örnek teşkil ederek BT’nin verimli kullanımı sayesinde müşteri yakınlığı ve müşteri deneyiminde yeni standartlar belirleyebilmektedir. Yeni ve inovatif teknoloji çözümleri geliştiren teknoloji odaklı dijital yerliler, her alanda yeniliği yönlendirmektedir. Günümüzün ekonomik ortamı, dijital yerli kurumları teknolojinin verimli kullanımına daha fazla odaklanmaya ve kârlılık için teknolojiden yararlanmaya zorlamaktadır.” Simone de Bruin, IDC Global Dijital Yerli İşletmeler, Start-Up’lar ve Scale-Up’lar Araştırma Direktörü. Kaynak: IDC |
Birçok dijital yerli işletme, yola teknoloji girişimi olarak başladığından, girişim sermayesi (VC) yatırımlarını çekmek ve sürdürmek için temel değer önermelerini iyileştirmeleri gerekir. Bu titiz süreç, dijital yerli firmaların dakikalar içinde market siparişi teslimatının konforu, kiralık arabalara veya ortak yolculuklara kolay erişebilirlik veya C2C içerik platformunun sürükleyiciliği gibi ayırt edici değer tekliflerini müşterileri için açıkça tanımlamasını zorunlu kılmıştır. Dijital yerli kurumlardaki BT ekipleri, kullanıcıları için anlamlı ve değerli olan fark yaratacak özellikler sunmak için bütçelerini ve pazara sunma sürelerini optimize etmeyi amaçlamaktadır.
Bulut, dijital yerli şirketlerin büyümesinde çok önemli bir rol oynayarak onlara müşteri deneyimi vaatlerini yerine getirmeleri ve çağın bir adım önünde olmaları için gereken esnekliği, ölçeklenebilirliği ve çevikliği sağlar. Günümüzde bulut hizmetleri; yazılım geliştirme ve test desteği, güvenlik, yönetişim, yasal uyumluluk süreçleri otomasyonu, yapay zeka ve makine öğrenimi platformları, artırılmış/sanal gerçeklik ve robotik gibi çeşitli katma değerli kabiliyetler sağlayan araçlar dahil olmak üzere çok çeşitli servisleri kapsamaktadır.
Bu yazıda, bulut teknolojisinin dijital yerli ekosistemi nasıl şekillendirdiğini ve dijital yerli kurumların olağanüstü müşteri deneyimleri sunmasına, operasyonlarını kolaylaştırmasına ve işlerini büyütmesine nasıl yardımcı olduğunu inceleyeceğiz.
1) İnovasyonu Kolaylaştırma
Dijital yerli işletmelerin başarısı, inovasyonlarının hızına ve mükemmelliğine; yani tüketiciler tarafından çabuk benimsenmelerine ve rakiplerinin önüne geçen uygulamalar geliştirmelerine bağlıdır.
Dijital yerli işletmeler; yeni kullanıcı kaydetme, sipariş bildirimi gönderme ve sistem ölçeklendirme gibi rutin işleri buluta aktararak, iş verimlerini ve ivmelerini sürekli olarak artırabilirler. Bununla birlikte, geliştirme ekiplerinin kapasitelerini aynı anda pek çok farklı görevi yerine getirebilecek şekilde genişleterek ürün farklılaştırmaya odaklanabilirler.
Bulut, dijital yerli işletmelere pahalı donanımlara ön yatırım yapmadan yeni ürünlerini hızla geliştirmeleri ve devreye almaları için ihtiyaç duydukları altyapıyı sağlayarak, şirket içi (on-prem) sistemlerde olduğundan daha düşük maliyetlerle denemeler yapmalarını ve daha inovatif hale gelmelerini destekler.
Ayrıca, bulut hizmetleri üçüncü parti yazılımlarla kolayca entegre edilebilir ve BT altyapısında özelleştirmeye olanak tanır. Dijital yerli işletmeler, yeni kaynak ve hizmetlere, donanımın kurulumunu veya yazılımın yapılandırılmasını beklemek zorunda kalmadan kolayca erişebildikleri için, pazardaki fırsatlara ve müşteri taleplerine çok daha hızlı yanıt verebilirler.
Bu çeviklik, rekabeti önde götürmek ve büyümeyi hızlandırmak için bir katalizör görevi görür.
2) Ölçeklenebilirlik
Bulut, işletmelere altyapılarını hızlı ve kolay şekilde ölçeklendirme esnekliği sağlayarak, değişen pazar koşullarına ve müşteri taleplerine gerçek zamanlı olarak yanıt verebilmelerini sağlar. Örneğin, bir şirket trafiğinde veya satışlarında ani bir artış yaşarsa, artan yükün üstesinden gelmek için kaynaklarını hızla artırabilir ve ardından trafik veya satışlar normale döndüğünde ölçeği tekrar küçültebilir.
Bulutun getirdiği bir diğer önemli fayda da süreç otomasyonudur. Bulut; kaynak tahsisi, izleme ve servis yönetimi gibi DevOps süreçlerini otomatikleştirir. Otomatik süreçler kaynak tahsisi ve yönetim görevlerini ekiplerden devraldığı için ölçeklenebilirlik zahmetsiz bir şekilde sağlanabilir hale gelir.

3) Maliyet Avantajı
Bulut, dijital yerli işletmelerin sunucular, depolama cihazları ve ağ ekipmanları gibi pahalı donanımlara ve yazılım altyapısına yatırım yapma ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu, ön maliyetleri ve devam eden bakım giderlerini azaltır ve dijital yerli kurumların özellikle yoğun olmayan zamanlarda kaynaklar kullanılmadığında, toplam sahip olma maliyetlerini optimize etmelerine olanak tanır.
Ayrıca “hyperscalers” olarak adlandırılan, kurumsal ölçekte hizmetler sağlayabilen büyük bulut servis sağlayıcıları, yeni girişimlere kademeli krediler ve teşvikler sunarak bu kurumların daha sağlam adımlarla ve hızlı bir şekilde büyümelerini desteklemektedir. Örneğin, Google Cloud yeni girişimlere özel programı “Google for Startups Bulut Programı” ile yeni girişimlerin ilk iki yılında her yıl için 100.000 USD’ye kadar olan bulut maliyetlerini karşılamakta, teknik eğitim, iş desteği ve Google genelinde farklı fırsatlar sunmaktadır.
Bunun ötesinde, yine büyük bulut hizmeti sağlayıcıları tarafından sunulan “kullandıkça öde” fiyatlandırma modelleri, dijital yerli girişimlerin yalnızca kullandıkları kaynak kadar ödeme yapmasına olanak tanır.
4) İşbirliği Araçları
Dijital yerli kurumlar, genellikle, BT kaynaklarını hızlı bir şekilde ölçeklendirme gereksinimini beraberinde getiren hızlı bir büyüme yaşarlar. Bulut, büyük sermaye yatırımları gerektirmeksizin bu kararlılığı sağlar.
Bulut, dijital yerli işletmelerin, internet bağlantıları olduğu sürece, dünyanın her yerindeki verilerine ve uygulamalarına erişmelerini sağlayarak daha esnek ve müşteri sorularına daha hızlı yanıt verebilir hale gelmelerine yardımcı olur, uzaktan ve birlikte çalışmayı mümkün kılar. Dijital yerli ekipler, fiziksel konumlarından bağımsız olarak projeler üzerinde birlikte çalışabilir, veri paylaşabilir, dosyalara ve belgelere erişebilir ve ekip üyeleriyle gerçek zamanlı olarak iletişim kurabilir.

5) Emniyet ve Güvenilirlik
Bulut tabanlı altyapılar, dijital yerli kurumlara şifreleme, güvenlik duvarları ve erişim kontrolleri gibi gelişmiş güvenlik özellikleri sağlar. Büyük bulut hizmeti sağlayıcıları yoğun güvenlik yatırımları sayesinde, verileri hırsızlık, kayıp ve yetkisiz erişime karşı korumak için gereken yerleşik güvenlik önlemlerine sahiptir. Ayrıca güvenlik ihlali riskini en aza indirmeyi sağlayacak şekilde en yüksek seviyede güvenlik uzmanlığıyla donatıldıklarından, buluttan faydalanan dijital yerli firmalar hassas verileri, sistemleri ve fikri mülkiyetlerinin güvende olduğundan emin olabilir.
Bulut hizmeti sağlayıcıları, tipik olarak, işletmelerin bir kesinti veya felaket durumunda kritik verilerini kaybetmemelerini sağlamaya yardımcı olacak sağlam yedekleme ve felaket kurtarma sistemlerine sahiptir.
Ayrıca, başlıca bulut servis sağlayıcılarının sunduğu dağıtık mimari, kaynakların birden fazla veri merkezine ve bölgeye yayılabilmesi anlamına gelir ve şirketlerin kaynaklarını coğrafi olarak dağıtmasına ve uygulamalarının performansını ve kullanılabilirliğini iyileştirmesine olanak tanır. Bu dağıtık mimari, gerektiğinde belirli bölgelerde veya veri merkezlerinde ölçeklenebilirliği de kolaylaştırır.
6) Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi ile Kişilleştirilmiş Hizmetler
Dijital yerli kurumlar, eforlarının çoğunu müşteri deneyimini iyileştirmeye ve tipik özellikler yerine benzersiz ve yenilikçi özellikler geliştirmeye harcar. Bu işletmeler, müşterilerinin kişiselleştirilmiş kitap önerileri alma, seyahat ederken onlar için en uygun spor salonunu bulma veya bilgilendirici kitap incelemelerine erişme gibi pratik avantajlara her şeyden çok değer verdiğini bilirler. Yapay zeka ve makine öğrenmesi araçları, böyle kişiye özel deneyimler sunmak için elzemdir. Dijital yerli işletmeler, bu araçları kullanarak, müşteri davranışları ve tercihleri hakkında değerli bilgiler edinebilir ve kişiye özgü ihtiyaçları yerine getiren özel deneyimler oluşturabilir.
⭐⭐⭐
Günümüzün yüksek tempolu dünyasında, bulut, dijital yerli işletmelerin çalışma şekillerini kökten değiştirmiştir. Bulut teknolojisi ile gelen ölçeklenebilirlik, esneklik ve maliyet verimliliği gibi avantajlar, dijital yerli kurumları değişen pazar eğilimlerine ve müşteri taleplerine hızla uyum sağlama konusunda güçlendirmiştir. Giderek daha fazla dijitalleşen bir geleceğe adım atarken, dijital yerlilerin rekabet avantajlarını sürdürmeleri için bulutu benimsemeleri zorunlu hale gelmiştir. Dijital yerli işletmeler, bulutun potansiyelinden yararlanarak operasyonel verimliliklerini optimize edebilir, verimlerini artırabilir ve genel müşteri deneyimini geliştirebilir. Bulutun dijital yerli ekosistemde büyük değişimler yaratacak bir güç olarak kalmaya ve önümüzdeki yıllarda ticaretin geleceğini şekillendirmeye devam edeceği açıktır.
Güvenilir bir bulut servis sağlayıcıyla işbirliği yapmak, size en son teknolojilere ve sektör lideri metodolojilere erişim avantajı sağlamanın yanı sıra, işiniz büyüdükçe operasyonlarınızı sorunsuz ve verimli bir şekilde ölçeklendirme kabiliyeti getirecektir. Ayrıca, verilerinizin ve uygulamalarınızın güçlü güvenlik önlemleriyle korunduğundan emin olmanın rahatlığını sunacaktır. Eğer dijital yerli kurumunuz için farklı bulut opsiyonlarını değerlendiriyorsanız, daha fazla bilgi edinmek için lütfen bizimle iletişime geçin.
Kartaca, onaylanmış “Cloud Migration” and “Data Analytics” uzmanlıklarına sahip bir Google Cloud Premier İş Ortağıdır.

Özetle;
Dijital yerli işletme nedir?
Dijital yerli işletmelerin büyümesinde bulut nasıl bir rol oynamıştır?
Bulut teknolojisi dijital yerli kurumların olağanüstü müşteri deneyimleri sunmasına, operasyonlarını kolaylaştırmasına ve işlerini büyütmesine nasıl yardımcı olıuyor?
- İnovasyonu kolaylaştırır.
- Ölçeklenebilirlik sunar.
- Maliyet tasarrufu sağlar.
- İşbirliği araçlarına erişim sağlar.
- Emniyet ve güvenilirlik sağlar.
- Yapay zeka ve makine öğrenmesi ile hizmetlerin kişiselleştirilmesini sağlar.
Yazan: Gizem Terzi Türkoğlu
Yayınlanma Tarihi: 10.03.2023

Benzer Yazılar

Tüketici Ürünleri Sektöründe Bulut ile Hedeflere Ulaşmak
Eyl 18, 2023 | Bulut
Başarının Formülü: Bulut Teknolojisi ve E-ticaret
Eyl 4, 2023 | Bulut
Bulut, Tedarik Zinciri Yönetimi ve Lojistik Sektörünü Yeniden Şekillendiriyor
Ağu 4, 2023 | Bulut
Google Workspace: Yüksek İnovasyon, Yüksek Verimlilik
Tem 21, 2023 | Bulut
Bulutun Kamu Sektöründeki Dönüştürücü Gücü
Haz 16, 2023 | BulutÖne Çıkan Yazılar

SELinux Nedir? Varsayılan Güvenlik Politikasına Uymayan Durumlara Nasıl İzin Verilir?
Ağu 6, 2013 | Açık Kaynak
Yeni Başlayanlar için Android Kütüphanesi Oluşturma ve Bintray ile Yayınlama
Şub 8, 2019 | Açık Kaynak
Bulut, Tedarik Zinciri Yönetimi ve Lojistik Sektörünü Yeniden Şekillendiriyor
Ağu 4, 2023 | Bulut
Değişen Dünyanın Dili: VUCA ve BANI
Haz 28, 2022 | Dijital Pazarlama
Selenium ile Test Otomasyon Süreçleri
Eki 19, 2020 | Açık Kaynak