Bulut Sürdürülebilirliği Nasıl Destekliyor? 🌱 Bölüm 1

Sürdürülebilirlik, hızlanan küresel iklim krizi nedeniyle popüler bir kelime haline geldi.
Birleşmiş Milletler Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu’na göre sürdürülebilirlik: “Bugünün ihtiyaçlarını, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden ödün vermeden karşılayan kalkınma” olarak tanımlanıyor.
İklim değişikliği, hava koşulları, aşınan kıyılar, artan orman yangınları, kuraklıklar gibi etkiler şirketlerin yeni bir bakış açısı edinerek, sürdürülebilirliği geliştirmek için kendilerini sorumlu hissetmelerini zorunlu hale getiriyor.
Dünya çapındaki şirketler, iklim değişikliği konusunda acil bir şekilde harekete geçmeleri gerektiğinin farkında. Bu durum, şirketlerin çalışma şeklini giderek daha fazla etkiliyor.
Peki, çözüm yolu ne? Bulut bilişim sürdürülebilirliğe nasıl yardımcı olabilir?
IT ekipleri, veri merkezlerinin karbon ayak izini azaltma ve daha sürdürülebilir yöntemlerle çalışma baskısı altında.
Buluttaki yenilikler ve hizmetlerin kullanılabilirliği artmaya devam ederken Gartner®, son kullanıcıların bulut harcamalarının 2023’te dünya çapında yaklaşık 600 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Kuruluşların daha sürdürülebilir olması için bulut oldukça önemli bir rol oynuyor. Bulut, mimari yapısı sayesinde karbon emisyonlarını azaltabilir, inovasyon ve araştırmaları kolaylaştırabilir.
📝 Kurumsal sürdürülebilirlik istatistikleri ve sürdürülebilirlik için yapay zeka kullanımı hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz blog yazımıza göz atabilirsiniz. Bulut Sürdürülebilirliği Nasıl Destekliyor? 🌱 Bölüm 2 |
Bulut sistemlerinin sürdürülebilirliği nasıl etkilediğine birlikte göz atalım! 👇
Yeşil Bulut
Bulut bilişim, geleneksel yöntemlere kıyasla kendisini daha sürdürülebilir bir seçenek olarak konumlandırıyor. Peki, daha sürdürülebilir olduğunu nasıl kanıtlıyor?
1. Akıllı AltyapıBulut bilişim, veri merkezlerinin coğrafi konum farklılıklarına rağmen merkezi olarak yönetilebilmesini sağlar. Veri merkezleri, enerji tasarrufu sağlayan daha akıllı bir altyapıya sahiptir ve genellikle elektrik enerjisi tesislerine daha yakın konumlanmıştır, bu sayede önemli elektrik enerjisi iletim kayıplarının önlenmesine yardımcı olur.
2. İklim Değişikliği Etkisini Azaltmasıİklim etkisi, daha az karbon emisyonunun bir sonucu olarak bulutun enerji verimliliğindeki iyileştirmesiyle büyük ölçüde azaltılabilir.
3. Düşük Enerji TüketimiBulut bilişimin sürdürülebilirliği etkileyen bir diğer önemli özelliği, daha düşük elektrik kullanımıdır. Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı, yazılım uygulamalarını buluta geçirmenin enerji tüketimini %87’ye kadar azalttığına dair bir araştırma sonucu yayınladı.
4. Daha Akıllı Enerji KullanımıBulut, kullanıma dayalı olarak esnek yapıya sahiptir ve makinelerin çalışmadan, boşta durmasını önler. Bu sayede, altyapısının yüksek oranda kullanılmasıyla bulut bilgi işlem geleneksel veri merkezlerinden daha verimli hale gelir. Daha yüksek verimliliğe sahip ekipman, uzun süreli enerji tüketimini önemli ölçüde azaltır.
5. İddialı Sürdürülebilirlik PlanlarıBüyük bulut sağlayıcıları, gelecekte net sıfır emisyona ulaşma yolunda büyük umut vaat ediyor. Birçok büyük bulut sağlayıcısı net sıfır hedefine ulaşma planlarında diğer sektörlerin önünde yer alıyor. Örneğin; Google 2030 yılına kadar dünya çapında 7/24 karbonsuz enerjiye dayalı çalışma vaadi vermektedir. Google, diğer bulut bilişim ve teknoloji işletmeleri için bir örnek oluştururken, karbon nötr bir ekonominin mümkün olduğunu göstermeye hazırlanıyor.
Bulut Bilişimin Gücü
1. Daha hızlı pazara çıkış süresiBulut bilgi işlem, donanım sınırlamaları veya yavaş satın alma süreçleri olmaksızın yeni fikirleri test etmeyi ve yeni uygulamalar tasarlamayı kolaylaştırarak yenilikleri destekler.
2. Ölçeklenebilirlik ve esneklikBulut bilgi işlem, işletmenize daha fazla esneklik sağlar. Benzer şekilde, kaynaklar kullanılmadığı takdirde hızla küçülebilirler.
3. TasarrufHangi bulut hizmeti modelini seçerseniz seçin, sadece kullandığınız kaynaklar için ödeme yaparsınız.
4. Daha etkin işbirliğiBulut depolama, konuma bağlı olmadan ihtiyaç duyduğunuz verileri kullanabilmenizi sağlar.
5. Gelişmiş GüvenlikPopüler algıların aksine, güvenlik özelliklerinin, otomatik bakımın ve merkezi yönetimin derinliği ve genişliği nedeniyle bulut bilgi işlem güvenlik duruşunuzu gerçekten güçlendirebilir.
6. Veri kaybı önlemeBulut sağlayıcıları, yedekleme ve felaket kurtarma özelliklerine sahiptir.
📝 Daha fazlası için blog yazımıza göz atın: Yazılım Geliştirmeyi Kolaylaştırmak için Bulut Bilişimin Avantajları☁️ |
Net Sıfır Çözümler: Karbon Ayak İzi ve Bulut
Karbon ayak izi, bir kişi, olay, kuruluş, hizmet, yer veya ürünün neden olduğu ve karbondioksit eşdeğeri (CO2e) olarak ifade edilen toplam sera gazı (GHG) emisyonlarıdır.
Google’ın karbonsuz elektrik yapısı 2030 yılına kadar Google, kendi harcalamalarını karşılamak için 7/24 karbonsuz elektrik sağlamak istiyor. Google, ‘karbonsuz’u şu şekilde tanımlıyor: ‘Karbonsuz gücü, doğrudan karbondioksit salmayan her türlü elektrik üretimi olarak tanımlıyoruz. Buna güneş, rüzgar, jeotermal, hidro ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile nükleer enerji dahildir.’ Ancak bu üretim araçları, inşa edilirken, kurulumları sırasında ve ömürlerinin sonunda sera gazı yayarlar. Sıkı muhasebe ile yenilenebilir enerjilerin neden olduğu emisyonları dikkate alınmalıdır. Bu durum, enerji kullanımının fiziksel etkisini gerçekten ölçmeyi mümkün kılar. Örneğin; 2019 yılında Google’ın elektrik tüketimi yaklaşık 12 TWh idi. Bu elektrik, Google’ın sunucularına fiziksel olarak bağlı kurulumlar aracılığıyla %100 güneş “photovoltaic” enerjisinden gelse bile, bu tüketim 530 ktCO2e veya kabaca Seychelles gibi bir ülkenin 2016’daki emisyonlarına denk gelmektedir. |
Dijital uygulamalarınızın karbon ayak izini Google Cloud’da nasıl ölçeceğinizi, raporlayacağınızı ve azaltacağınızı keşfedin 👉 IT karbon emisyonlarınızı ölçün ve azaltın
Google Cloud, karbon ayak izinizi azaltmak için önerileri özetliyor:

Google Cloud Sürdürülebilirlik Başarı Öyküleri
Google Cloud, müşterilerinin kendi sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için sektördeki en temiz bulutu çalıştırır.
Google, Etsy’nin %100 yenilenebilir enerji elde etmesine yardımcı oluyor “Etsy, çevresel sorumluluğa önem veren kuruluşlardan biridir ve %100 yenilenebilir enerjiye ulaşarak faaliyetlerinin çevresel etkisini azaltmaya odaklanmaktadır. Google da bu taahhüdü paylaşıyor ve bu işbirliği ile, 2017’de tükettiğimiz enerjinin %100’ünü yenilenebilir enerji olarak satın alma hedefimize ulaştık. Bu dönüm noktasına ulaşmak bizim için çok önemliydi, ancak aynı zamanda müşterilerimiz için de çok önemliydi. Birçok kuruluş, şirket içi veri merkezleri inşa etmenin ve genişletmenin yerel şebekelerden çok fazla enerji kullanabileceğini bilir. Kendi veri merkezlerimiz bir istisna değildir, bu nedenle etkiyi yenilenebilir enerji satın alımları ve yüksek kaliteli karbon denkleştirmeleri yoluyla dengeliyoruz. Dolayısıyla, Etsy gibi bir Google Cloud müşterisi platformumuzu kullandığında, bu kullanımla ilişkili net karbon emisyonlarının sıfır olduğundan emin olabilir.“ Mike Fisher, CTO @Etsy |
SunPower, güneş enerjisini daha erişilebilir hale getirmek için Google Cloud ile iş birliği yapıyor SunPower, Google Cloud ile iş birliği yaparak, ev sahiplerinin ve işletmelerin kendi tasarımlarını saniyeler içinde oluşturmasına olanak tanıyan bir teknoloji olan Instant Design’ı geliştirerek bu zaman çizelgesini önemli ölçüde değiştirdi. SunPower’da Dijital Ürün ve Mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Jacob Wachman, Instant Design’ın Google Cloud kullanımının, insan durumunu ve çevremizin sağlığını iyileştirebilecek uygulamalar sunarak makine öğreniminin en iyi özelliklerini nasıl yansıttığını açıkladı.
(Detaylı bilgi için videoyu izleyebilirsiniz.)
|
⭐⭐⭐
Bulut, şirketlerin sektöre özgü ihtiyaçlarını karşılamak için gelişiyor.
Kuruluşunuz net sıfır olmayı hedefliyorsa, kendi IT operasyonlarınızdan kaynaklanan emisyonları ortadan kaldırmak bunun önemli bir parçası olacaktır.
Şirketlerin alacağı kararlar, çözümlerinin ne kadar sürdürülebilir olacağını ve sağlayacağı faydaları doğrudan belirleyecek gibi gözüküyor. Seçimlerini akıllıca yapanlar, benzeri görülmemiş düzeyde inovasyon elde ederken; hem daha yeşil bir gezegene hem de daha yeşil bir bilançoya sahip olacaklar.
Güvenilir bir bulut iş ortağıyla çalışmak, en yeni teknolojilere ve alandaki en iyi uygulamalara erişiminizi kolaylaştırır. Ayrıca hem gerektiğinde hızlı ve verimli bir şekilde ölçeklenen bir altyapıya ulaşmanızı, hem de veri ve uygulamalarınızın güvenliği konusunda içinizin rahat etmesini sağlar. Eğer kurumunuz için bulut opsiyonlarını değerlendiriyorsanız, daha fazla bilgi edinmek için lütfen bizimle iletişime geçin. Kartaca olarak uzmanlığımız ve deneyimli ekibimiz ile bulut ortamınızın altyapısını ve yönetimini biz üstlenirken, siz temel iş faaliyetlerinize odaklanın.
Kartaca, onaylanmış “Cloud Migration” and “Data Analytics” uzmanlıklarına sahip bir Google Cloud Premier İş Ortağıdır.

Kaynaklar : Vikipedi Codemotion Google AI Blog Google Cloud Blog
Özetle;
Bulut sürdürülebilirliği nasıl destekliyor? 🌱
Bulut daha sürdürülebilir olduğunu nasıl kanıtlıyor?
Google'ın sürdürülebilirlik çalışmaları nelerdir?
Yazan: Özge Aydın
Yayınlanma Tarihi: 27.03.2023

Benzer Yazılar

Dayanıklı Bulut Sistemler için Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi
May 17, 2023 | Bulut
Bulut Sürdürülebilirliği Nasıl Destekliyor? 🌱 Bölüm 2
Mar 29, 2023 | Bulut
Bulut Sürdürülebilirliği Nasıl Destekliyor? 🌱 Bölüm 1
Mar 27, 2023 | Bulut
Bulut, Dijital Yerli Ekosistemi Nasıl Şekillendiriyor?
Mar 10, 2023 | Bulut
Yazılım Geliştirmeyi Kolaylaştırmak için Bulut Bilişimin Faydaları ☁️
Şub 10, 2023 | BulutÖne Çıkan Yazılar

Yeni Başlayanlar için Android Kütüphanesi Oluşturma ve Bintray ile Yayınlama
Şub 8, 2019 | Açık Kaynak
SELinux Nedir? Varsayılan Güvenlik Politikasına Uymayan Durumlara Nasıl İzin Verilir?
Ağu 6, 2013 | Açık Kaynak
Değişen Dünyanın Dili: VUCA ve BANI
Haz 28, 2022 | Dijital Pazarlama
Selenium ile Test Otomasyon Süreçleri
Eki 19, 2020 | Açık Kaynak
Çevik ve Scrum
Ara 31, 2021 | Çevik Metodoloji