KOBİ’ler için Buluta Geçiş Rehberi

Küçük ve orta ölçekli işletmeler, muazzam inovasyon ve ölçeklenme potansiyelleriyle dünya ekonomisinin önemli bir parçasıdır. Günümüzün milyar dolarlık şirketlerinin birçoğu bir zamanlar KOBİ’ydi ve sektörlerini başarıyla şekillendirerek topluma katkıda bulundular. Ancak günümüz dünyasında KOBİ’ler, doğru teknolojiyi kullanmak ve teknoloji seçimlerinin maliyetlerini yönetmek gibi kendilerine özgü operasyonel zorluklarla karşı karşıyadır.
Bazı KOBİ’ler bu zorlukların üstesinden gelmek için barındırma, depolama, işbirliği ve üretkenlik araçları gibi bulut hizmetlerinden yararlanıyor olsa da, çoğu hala bulutun getirdiği fırsatları kaçırıyor gibi görünmektedir.
Emsali görülmemiş COVID-19 salgınının ardından, zaten bulutta olan KOBİ’lerin bu kriz zamanlarını daha dirençli atlattıklarına ve uzaktan çalışmaya geçiş gibi değişimlerle çok daha iyi başa çıktıklarına hiç şüphe yok. Bulut, küresel kapanmalar sırasında işletme çapındaki operasyonları ve iletişimi sürdürmek için temel birlikte çalışma ve iş verimi araçlarını sağlamıştır.
KOBİ’ler Tarafından Benimsenen Bulut Hizmeti Modelleri Küçük ve orta ölçekli işletmeler, iş hedeflerine, bütçelerine ve servisleri hangi seviyede kontrol etmeyi tercih ettiklerine göre çoğunlukla üç temel bulut hizmeti modelini benimser:
(IaaS, PaaS ve SaaS hakkında daha fazla bilgi edinmek için blog yazımıza buradan göz atabilirsiniz.) |
KOBİ’lerin Buluta Geçmesinin Önündeki Başlıca Engeller Digital Ocean, 48 ülkedeki BT departmanlarında karar verme yetkisine sahip 2400 kişinin katıldığı bir anket yaptı. COVID’in zorunlu kıldığı dijital hızlanmayla bulut kullanımının arttığını bildiren katılımcılar arasında, geleneksel ve teknoloji KOBİ’lerin %80’den fazlası bulut kullanımlarının sonraki yılda da önemli ölçüde artmaya devam ettiğini belirtti. Bununla birlikte, geleneksel KOBİ’ler için, teknoloji eğrisine ayak uydurmak hâlâ dikkate değer zorluklarından biri olarak görünüyor. Sonuçlar aynı zamanda KOBİ’ler için basitliğe duyulan ihtiyacı da ortaya koyuyor. KOBİ’ler, büyük işletmelere göre daha az sayıda teknik personele sahiptir ve genellikle bulut çözümlerini yönetirken farklı öncelikleri vardır. Bulut servislerini yönetme sorumluluğu genellikle CEO’ya, genel müdüre ve hatta geleneksel KOBİ’lerde firma sahibine düşer. Sınırlı teknik personele ek olarak, geleneksel KOBİ’ler buluta geçişe engel olarak şunları belirtmiştir: maliyet (%19), teknik eğitim ve bilgi (%13) ve servisleri yönetmek için gereken süre (%12). Bu yanıtlar, daha az karmaşık olan ve kolay yönetilen bulut çözümlerine olan gereksinimin altını çizmektedir. |
McKinsey’in yayınladığı “Winning in the SMB Cloud” (KOBİ’leri Bulutta Kazanmak) çalışmasına göre, KOBİ’ler için bulut avantajlarını iki açıdan değerlendirebiliriz: kabiliyet ve finansal kazançlar.
Kabiliyet: KOBİ’ler buluta geçerek, kurumsal ERP veya CRM paketlerini çalıştırmak için ayrılmış sunucular ve depolama gibi, bulutta olmasalardı sürdürmek için üst düzey BT desteğine ihtiyaç duyabilecekleri teknolojilere erişim elde eder. Genel bulut tabanlı IaaS ve SaaS çözümleri sayesinde, yalnızca bir servis sağlayıcı seçip sözleşme imzalayarak yönetimli (managed) servislerden faydalanmaya başlayabilirler. Ayrıca, KOBİ’ler, tipik bir kurum içi (on-prem) kurulumda elde edeceklerinden daha güvenilir ve yüksek performanslı hizmet seviyelerine ulaşabilir. Özetle bulut, KOBİ’lerin işletmelerindeki asıl önem taşıyan işlere odaklanmalarına olanak tanırken, teknoloji sürekli büyümeyi mümkün kılan, uzun ömürlü bir destekleyici unsura dönüşmüş olur.
Finansal kazançlar, kabiliyetin finansal getirilere dönüşmesidir. Bulut, KOBİ’lere BT varlıklarının önemli (veya tüm) bölümlerini kendi üzerine geçirme imkanı vererek önemli ölçüde tasarruf etmelerini sağlar.
⭐⭐⭐
Bu yazıda, KOBİ’ler için bulutun avantajlarını ve bunun rekabet gücünü artırmaya nasıl yardımcı olduğunu inceleyeceğiz.
1) Azalan Bakım ve Geliştirme Maliyetleri
Bulutun en ilgi çekici faydalarından biri, geleneksel BT yapısına özgü donanım ve ağ ekipmanı, veri sunucuları ve diğer fiziksel ekipmanlar gibi bileşenlere yatırım ve bakım ihtiyacını ortadan kaldırarak maliyet avantajı sağlamasıdır. Bulut, bir hizmet olarak kullanılır; örnek olarak e-posta servisleri gibi sunucu ağırlıklı uygulamaları verebiliriz. KOBİ’ler kendilerine ait kurum içi e-posta sunucuları kurmak, yönetmek ve bakımını sağlamak yerine bulut e-posta servislerinin avantajlarından yararlanabilir.
Bulut servisleri, iş gereksinimlerinize uyan, servis kullanımı ve depolama alanıyla orantılı maliyetleri olan bir abonelik modeli seçmenize olanak tanır. Böylelikle KOBİ’ler, uygulamaları oluşturmak, devreye almak veya uygulamaların lojistiği ve güvenliği ile ilgilenmek gibi görevler için büyük BT ekiplerine sahip olmadan da uygun maliyetli çözümler geliştirebilir.
Ek olarak, bulut çözümlerine erişim lisans ücreti olmadan online olarak gerçekleştiği için bütçe sarsan ön ödemeler gerektirmez; yalnızca barındırma, güç, donanım maliyetlerinin küçük bir bölümü ve kullanılan özellikler için ödeme yapılır. KOBİ’ler, bu sayede, ettikleri tasarrufu, satış operasyonları, ürün ve hizmet pazarlaması gibi diğer fonksiyonlara yönlendirebilir.
Bulut hizmeti modellerinin (SaaS, PaaS, IaaS) içerdiği otomatik güncellemeler, KOBİ’lerin güvenlik açıkları, uyumluluk, senkronizasyon veya teknolojinin eskime ihtimali gibi konularda düşünme ihtiyacını ortadan kaldırır. Gelecekte olacak tüm teknolojik gelişmeleri yönetmek bulut çözümlerinin sorumluluğunda olduğundan, bulut servis kullanmak uzun öğrenme sürelerini ortadan kaldırarak teknolojiye ayak uydurmaya yardımcı olur.
2) Artan Veri Güvenliği
KOBİ’ler genellikle siber tehditlerle etkili bir şekilde başa çıkmak için yeterli personele ve donanıma sahip değildir. En güncel yerleşik güvenlik özelliklerine ve çok katmanlı güvenlik altyapısına sahip bulut hizmetleri, web üzerindeki dolandırıcılık, fidye yazılımı, kötü amaçlı yazılım ve diğer siber saldırılara karşı maksimum koruma sağlar. KOBİ’ler üstün seviyedeki güvenlik önlemleri ve veri uyumluluğuna sahip bir bulut çözümünden yararlanarak, sistemlerini saldırılara, veri kayıplarına ve yanlış veri işlemlerine karşı etkin şekilde koruyabilir.

3) Verimlilik – Uzaktan Erişim, Mobilite ve Süreç Otomasyonu
COVID sonrası hibrit ve uzaktan çalışma modellerine geçiş ve dijital öncelikli dönem, KOBİ’leri işle ilgili dosya ve uygulamalara uzaktan erişim kabiliyeti sağlamaya yönlendirmektedir. Bulut, uzaktan çalışma, iş seyahati, işleri bitirme ve müşteri ziyaretlerinin daha verimli olması için tüm iş fonksiyonlarında esneklik sağlamasıyla, günümüzün işgücünü etkin kılmak için elzem hale gelmiştir.
Bir çalışan için LDAP gibi sistemler ile bulut ağında kullanıcı oluşturulduktan sonra, ilgili çalışan oturum açma kimlik bilgileriyle birden çok cihaz, platform ve konumdan – erişim haklarına göre – bulut tabanlı sistemlere erişebilir. Aynı şekilde, bir çalışan işten ayrıldığında, kullanıcı verileri yedekledikten sonra kolayca bulut ağından çıkarılabilir.
4) Ölçeklenebilirlik ve Esneklik
Geleneksel olarak, bir KOBİ operasyonlarını büyüttüğünde, ek BT donanımı satın alması gerekir, Sonrasında küçülmesi gerekirse satın alınmış varlıklar için yapılmış olan sermaye harcamaları boşa gitmiş olur. Fakat, bir bulut çözümü ile, KOBİ, yukarıya veya aşağıya doğru kolayca ölçeklenebilecek ve kullanıma dayalı ücretler sayesinde maliyetleri çok daha düşük olacaktır.
Bulutta olan KOBİ’lerin, ellerinde yeterince veri olmadan öngörüde bulunarak, altyapı yatırımlarını yıllar öncesinden planlamasına gerek yoktur. Çünkü büyük bulut servis sağlayıcıları, değişimi kolaylaştırarak esneklik ve uyarlanabilirlik sağlayan bir OpEx (operasyonel harcama) abonelik modeli üzerine inşa edilmiştir. Bu esneklik, KOBİ’lerin pazarda rekabet avantajı elde etmelerini sağlar.
5) Felaket Kurtarma ve İş Sürekliliği
Her büyüklükteki işletmenin tüm koşullar için hazırlıklı olması ve güvenebilecekleri bir felaket kurtarma planları bulunması çok önemlidir. Bununla birlikte, sistem kesintilerinin getirdiği marj erozyonu ve verimlilik kaybı, kaynak azlığıyla birleştiğinde etkisi çok daha büyük hale gelir. Bu nedenle, özellikle KOBİ’lerin sağlam bir felaket kurtarma planına sahip olması çok kritiktir. Bulut, kaynakları birden çok konuma ve ayrı erişim bölgelerine bölerek yönetmek ve olası bir felaket durumunda riskleri en aza indirmek için sorunsuz yedekleme çözümleri sunar.

6) Beraber Çalışma ve İş Verimi
Bulut; dokümanları birlikte düzenleme, versiyonlama, değişiklikleri takip etme, toplantıları yönetme, anlık mesajlaşma ve her yerden yüksek kaliteli sesli/görüntülü görüşme gibi yeni ve heyecan verici fırsatlar sunarak, KOBİ’ler için gerçek zamanlı ekip çalışması ve iş verimi sağlar ve “iş yapma” kavramını tamamen değiştirir. Bulut işbirliği çözümleri, bir grup çalışan tarafından tamamlanması gereken görevleri basitleştirerek, fiziksel mesafelerin iş verimini azaltmasını engeller.
7) Verinin Demokratikleştirilmesi
Gerçek zamanlı veri işleme ve yapay zeka/makine öğrenmesi operasyonları günümüz işletmeleri için çok önemli bir rol oynamakla birlikte çoğu KOBİ için karmaşık ve maliyetlidir. Bulut, bu yapay zeka/makine öğrenmesi bilgisini demokratikleştirerek, yönetimli hizmetler ve kullanımı kolay görselleştirilmiş raporlar aracılığıyla kolayca erişilebilir hale getirir. Böylelikle KOBİ’ler projelerini daha hızlı şekilde devreye alabilir ve inovasyon hız kazanır.
8) Daha Hızlı Ürün Çıkarma ve Pazara Sunma
Bulut hizmetleri, uygulama geliştirme yaşam döngüsünü basitleştirir ve pazara çıkış süresini kısaltır. Bulutun içerisinde hazır olarak gelen ölçeklenebilirlik, esneklik, API, hizmet olarak veritabanı, tahsis etme (provisioning), dağıtım ve izleme özellikleri sayesinde, yazılım mühendisleri ürün geliştirmenin önemli ölçüde zaman ve çaba gerektiren diğer kritik yönleri yerine temel fonksiyonları geliştirmeye odaklanabilir.
KOBİ’ler, ayrıca, bulut servis sağlayıcılarının geniş ekosistemine ve çözüm sağlayıcıların pazar yerine erişerek, çeşitli üçüncü parti teknoloji firmalarıyla çapraz işbirliği yapma imkanına da sahip olur. Bulut servis sağlayıcılarında yer alan hazır entegrasyonlar ve hızlıca bağlanmayı sağlayan bileşenler (connector) sayesinde KOBİ’ler bulutta çok daha hızlı çözümler geliştirebilir, yeni ürün ve hizmetler ortaya çıkarabilir.
⭐⭐⭐
Bir işletmeyi KOBİ olarak tanımlayan temel ayırt edici unsurların sınırlı kaynak ve kabiliyetler olduğu düşünülürse, bulut çözümlerinin yarattığı değer ve getirdiği faydalar, işletmenin BT ortamı için ayrılan yatırımı diğer kritik işlevlere yönlendirerek rekabet avantajı yaratmasına olanak tanır.
Eğer bulut çözümlerine yönelik bir stratejik yaklaşım geliştirmek için tavsiyeye, yönlendirmeye veya desteğe ihtiyaç duyan bir KOBİ iseniz, doğru yerdesiniz. Bu sayfayı inceleyerek Kartaca hakkında daha fazla bilgi alabilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Kartaca, onaylanmış “Cloud Migration” ve “Data Analytics” uzmanlıklarına sahip bir Google Cloud Premier İş Ortağıdır.

Özetle;
KOBİ’lerin buluta geçmesinin önündeki başlıca engeller nelerdir?
Bulut, KOBİ'lerin bakım ve geliştirme maliyetlerini nasıl azaltabilir?
Bulut ürün çıkarma ve pazara sunma hızını nasıl artırır?
Yazan: Gizem Terzi Türkoğlu
Yayınlanma Tarihi: 18.11.2022

Benzer Yazılar

Tüketici Ürünleri Sektöründe Bulut ile Hedeflere Ulaşmak
Eyl 18, 2023 | Bulut
Başarının Formülü: Bulut Teknolojisi ve E-ticaret
Eyl 4, 2023 | Bulut
KOBİ'ler için Yazılım Hizmetlerinde Dış Kaynak Kullanımı
Ağu 18, 2023 | KOBİ
Bulut, Tedarik Zinciri Yönetimi ve Lojistik Sektörünü Yeniden Şekillendiriyor
Ağu 4, 2023 | Bulut
Google Workspace: Yüksek İnovasyon, Yüksek Verimlilik
Tem 21, 2023 | BulutÖne Çıkan Yazılar

SELinux Nedir? Varsayılan Güvenlik Politikasına Uymayan Durumlara Nasıl İzin Verilir?
Ağu 6, 2013 | Açık Kaynak
Yeni Başlayanlar için Android Kütüphanesi Oluşturma ve Bintray ile Yayınlama
Şub 8, 2019 | Açık Kaynak
Bulut, Tedarik Zinciri Yönetimi ve Lojistik Sektörünü Yeniden Şekillendiriyor
Ağu 4, 2023 | Bulut
Değişen Dünyanın Dili: VUCA ve BANI
Haz 28, 2022 | Dijital Pazarlama
Selenium ile Test Otomasyon Süreçleri
Eki 19, 2020 | Açık Kaynak