HOPİ HAKKINDA
Boyner Grup tarafından 2015 yılında hayata geçirilen Hopi, giyimden teknolojiye, seyahatten gıdaya birçok farklı sektörden markalarla işbirliği yaparak kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi sunan bir sadakat uygulamasıdır. Kullanıcılarına, hayat tarzlarına, zevklerine ve ihtiyaçlarına uygun kampanyaları iletir ve kullanıldıkça alışveriş deneyimini zenginleştirir. Hopi günlük olarak 15M gerçek zamanlı veri işler, 65 TB veri büyüklüğü, 8500 beacon, 40 farklı veri kaynağı, 16.5K+ satış noktasına sahiptir.
HOPİ ve KARTACA
Hopi ve Kartaca ilk günden beri birlikte çalışmaktadır. Kartaca, ilk analiz aşamasından bu yana Hopi projesi üzerinde çalışarak Hopi uygulamasını sıfırdan geliştirmiş olan ve hala geliştirme, günlük operasyonlar ve sistem bakımını, Hopi ekibiyle yakın çalışarak, sürdüren yazılım şirketidir.
HOPİ'NİN TEKNİK GEREKSİNİMLERİ
Hopi sistemlerinin kesintisiz 7/24 çalışır durumda olması ve yoğun saatlerde, yüksek sezonlarda, hafta sonları ve özel indirim dönemlerinde yüksek trafiği kaldırabilmesi hayati önem taşıyor. Ayrıca, Hopi müşterilerine en uygun ve kişiselleştirilmiş ürün seçkilerini sunabilmek için çok çeşitli veri kaynaklarından 7,5 milyondan fazla kullanıcıya ait büyük veriyi doğru şekilde toplayabilmesi ve işleyebilmesi gerekiyor.
HOPİ'NİN ÖNCEKİ ALTYAPI SAĞLAYICISI ve ALTERNATİF ARAYIŞI
Hopi'nin var olan altyapı yatırımının yenilenme zamanı geliyordu. Aynı zamanda daha esnek ve daha modern bir altyapı gereksinimi oluşmuştu. Önceki sene altyapı sağlayıcısı nedeniyle uzun süreli kesintiler yaşamış ve bu durum iş kaybına neden olmuştu. Hopi 7/24 çalışması gereken bir sistem olduğundan, yüksek erişim onlar için çok önemliydi. Bu da onları bir bulut alternatifi arayışına itti.
NEDEN GOOGLE CLOUD?
Kartaca, Hopi'nin başlıca bulut servis sağlayıcıları arasında farklı açılardan objektif bir karşılaştırma yapmasına yardımcı oldu. Bu kapsamlı analizden sonra yollarına Google Cloud ile devam etmeye karar verdiler. Kararlarındaki en belirleyici nedenleri; Google Cloud'un bu alandaki yatırımları, yeni nesil şirketlere yeni nesil teknoloji kullanma fırsatı ve desteği sağlamaları, operasyon ve çalışan maliyetlerinde öngördükleri düşüş, hız, ölçeklenebilirlik ve yüksek erişim olarak açıklıyorlar.
GOOGLE CLOUD'A GEÇİŞ SÜRECİ
Ön hazırlıklardan sonra, 200 sanal makine, 7.5M+ kullanıcılık büyük veri ve Hopi uygulaması altyapısı 5 saat içerisinde, eş zamanlı olarak Google Cloud’a taşındı. Ayrıca tüm sistem Google Kubernetes Engine üzerinde çalışacak şekilde modernleştirildi ve konteyner mimarisine geçirildi.
"Geçişimizi bir otomobil fabrikasının bir gecede hem taşınıp, hem de robot teknolojisine geçmesine benzetebiliriz. Üzerine bir de ertesi sabah robot teknolojisine geçildiğinde dahi; üretimin aksamaması ve aynı şekilde devam edebilmesi gerekli. Tüm süreci Kartaca ile birlikte planladık ve gerçekleştirdik." - Murat Taşbaş, Hopi IT Direktörü
SONUÇ
Hopi, geçiş sonrası güçlü, modern, esnek ve yüksek erişimli bir altyapıya kavuştu. Operasyonel maliyetleri ve donanımsal yatırım ihtiyaçları azalırken; hem daha esnek bir mimariye kavuştular, hem de daha yaratıcı düşünebilir hale geldiler. Ayrıca, ağırlıklı olarak büyük veri işlemeye dayanan gelecek projelerini gerçekleştirme konusunda kendilerinden daha eminler.
HOPİ'NİN KULLANDIĞI ÜRÜN ve SERVİSLER
Google Kubernetes Engine
Compute Engine
Cloud Pub/Sub
Cloud SQL
Cloud Bigtable
Bigquery
Cloud Dataflow
Daha Fazla Bilgi Al